Що робити з боргами за житлово-комунальні послуги?

Що робити з боргами за житлово-комунальні послуги?

В деяких сєвєродончан є проблема значних боргів за послуги житлово-комунальних підприємств (ЖКП).
Не всі спроможні погасити ці борги разово.
Для вирішеня цієї проблеми та захисту інтересів споживачів законодавчо встановлена схема реструктуризації боргів, для чого складаються договори реструктуризації між споживачем та виконавцем послуг ЖКП.
Законодавством передбачено: при реструктуризації боргів щомісячна плата для споживачів не повинна перевищувати 25 відсотків доходів для працюючих громадян, і 20 відсотків - для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги.
А як же це виглядає в дійсності?
Громадянин звертається в шість ЖКП, і кожне підприємство пропонує укласти договір реструктуризації, виходячи с щомісячної плати 25 (20) відсотків від доходу.
В сумі виходить 150 (120) відсотків від доходу.

Який же вихід?
А вихід простий, але деякі громадяни про це не знають.

В міськраді є комісія, яка має довгу, але досить зрозумілу назву: «Постійно діюча комісія з розгляду питань реструктуризації заборгованості плати за утримання житла (квартирної плати) та плати за комунальні послуги» (далі – Комісія по реструктуризації).
На жаль, на сайті міськради я не знайшов цю комісію ні в розділі «Постійні комісії міської ради VII скликання», ні в розділі «Персональний склад постійних комісій міської ради VІІ скликання», ні в «Рішенні сесії міської ради №3545 від 10.05.2019 року "Про обрання персонального складу постійних комісій міської ради VІІ скликання в новій редакції")
Таке враження, що Комісії по реструктуризації і не існує. Але вона існує.
Можливо, через це частина городян не знають про цю комісію та не можуть скористатися її послугами.

Комісія по реструктуризації вирішить (у всякому разі, повинна вирішити) всі ваші проблеми по укладенню договорів реструктуризації.
Основна задача Комісії по реструктуризації: захистити права споживачів, підготовити графік реструктуризації, який розроблений згідно з вимогами законодавства:
 - Рішення виконавчого комітету Сєвєродонецької міської ради від 10 жовтня 2018 р № 784 «Про постійно діючу комісію з розгляду питань реструктуризації заборгованості плати за утримання житла (квартирної плати) та плати за комунальні послуги»;
 - Постанова Кабінету Міністрів України від 27 червня 2003 р. N 976 «Про затвердження Порядку погашення реструктуризованої заборгованості та внесення поточних платежів за житлово-комунальні послуги». Документ 976-2003-п;
 - Закон України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію». Документ 554-15).

В цих документах сказано:
«Установити, що на період погашення реструктуризованої заборгованості загальна сума платежів, що вносяться громадянами на оплату поточних платежів та платежів по погашенню реструктуризованої заборгованості, не повинна перевищувати 25 відсотків доходів, що визначаються при нарахуванні субсидій для працюючих громадян, і 20 відсотків - для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги».
Зверніть увагу: «загальна сума платежів, що вносяться громадянами на оплату поточних платежів та платежів по погашенню реструктуризованої заборгованості».
Замість 120 (а то й 150) відсотків від доходу(при зверненні до кожного підприємства окремо), - всього-навсього 20 (25) відсотків від доходу (при зверненні до Комісії по реструктуризації).

«За умови, якщо доходів громадян, які уклали договори про реструктуризацію заборгованості, не вистачить на повне погашення цієї заборгованості, термін дії договору продовжується до повного її погашення».

Цей захист вам забезпечать авторитетні та кваліфіковані спеціалісти, відомі своїми діями по захисту прав мешканців м. Сєвєродонецька при виконанні своїх функціональних обов’язків (сподіваюся, що ця оцінка не перебільшена і відповідає дійсності):
 - Пригеба Г. В., заступник міського голови: голова комісії:
 - Василенко Н. В., начальник Управління праці та соціального захисту населення Сєвєродонецької міської ради (УПтаСЗН): член комісії;
 - Юр’єва Н. В., начальник відділу обробки заяв та прийняття рішень УПтаСЗН: секретар комісії;
 - представники ЖКП, та інші особи.

Звертайтесь в Комісію по реструктуризації, де вам допоможуть вийти зі скрутного становища.
Рішенням виконкому розроблена форма заяви, бланк якої (я сподіваюся) можна одержати в виконкомі.

P. S. Не забудьте з 01 жовтня подати заяву про призначення субсидії та декларацію про доходи (кому це необхідно).

«Пенсіонер Козлов», тел. для уточнень: 050 422 42 14