Нез’явлення для реєстрації до органу пробації тягне скасування «умовного» терміну

   Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою з метою реалізації повноважень, наданих ст. 26 Закону України «Про прокуратуру», постійно контролюється додержання законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах.
   Статтею 75 Кримінального кодексу України передбачено, якщо суд дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, він може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням. Законодавчо, випробувальний термін ще має назву іспитовий строк.
   Так, вироком Сєвєродонецького міського суду від 08.02.2019 громадянина «М» засуджено за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України (придбання та зберігання бойових припасів без передбаченого законом дозволу) до покарання у виді 3 років позбавлення волі та звільнено від відбування покарання з випробуванням строком на 1 рік.
   Відповідно до вимог ст. 76 КК України вироком суду на засудженого покладено обов’язки: повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.
   Проте, нехтуючи покладеними судом обов’язками засуджений за 10 місяців іспитового строку допустив 6 неявок без поважних причин до відділу пробації за місцем проживання.
   Розглядаючи у суді першої інстанції подання уповноваженого органу з питань пробації засуджений пояснив, що у зв’язку з постійним вживанням алкогольних напоїв він не міг з’явитися у встановлені дні до відділу пробації.
   У судовому засіданні прокурор та представник відділу пробації наполягали на скасуванні засудженому іспитового строку та направлення останнього для відбування покарання, призначеного вироком.
   Проте, суд першої інстанції не підтримав подання органу пробації, незважаючи на позицію прокурора про направлення засудженого для відбування призначеного судом покарання та відмовив у скасуванні іспитового строку.
Не погоджуючись з думкою суду першої інстанції прокурором Сєвєродонецької місцевої прокуратури внесено апеляційну скаргу.
   03.03.2020 Луганським апеляційним судом апеляційна скарга прокурора задоволена, рішення суду першої інстанції скасовано та постановлено нову ухвалу, якою засудженому «М» скасовано іспитовий строк та взято під варту в залі суду для відбування покарання у виді 3 років позбавлення полі, призначеного вироком Сєвєродонецького міського суду від 08.02.2019.

А. Бавикіна, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури