Як дотримуватися безпеки під час виборів

Як дотримуватися безпеки під час виборів

Збираючись до виборчої дільниці, візьмуть із собою маску та ручку, на дільниці паспорт показуйте у руках, а не передавайте його членам виборчої комісії, - такі поради надав громадський омбудсмен всеукранської мережі ОПОРА під час конференції “Громадська безпека під час виборів на Луганщині”.

У Сєвєродонецьку відбулася відео-конференція “Громадська безпека під час виборів на Луганщині”. У заході взяли участь представники територіальних виборчих комісій, правоохоронних органів, журналісти та представники громадських організацій, що слідкують за проведенням виборів, журналістів.

Обговорили організацію охорони громадського порядку, патрулювання у день голосування, слідкування за дотриманням карантинних заходів під час голосування та поради жителям області.

Очільник поліції Луганщини Сергій Колесник довів до учасників заходу інформацію щодо готовності поліції до забезпечення громадського порядку та публічної безпеки на період проведення місцевих виборів. Крім того, поінформував громадськість про порушення виборчого законодавства та результати реагування на них з боку правоохоронців.

Пресофіцер патрульної поліції Луганщини Катерина Листопад доклала, що із сьогоднішнього дня патрульні поліцейські переходять до посиленого режиму несення служби. "Наші перші екіпажи вже заступили та взяли під охорону виборчі дільниці. На виборчих дільницях патрульні поліцейські знаходитимуться до закінчення виборчого процесу", — зазначила пресофіцер УПП.

Сергій Кошель, представник мережи ОПОРА, розповів про критерії  доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення приміщень, що надаються дільничним виборчим комісіям звичайних виборчих дільниць для організації  їх роботи та проведення голосування, затвердженні постановою КМУ № 962  від від 9 жовтня 2020 р та про постанову КМУ від 14.10.2020 Порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів. Ця постанова визначає основні вимоги до забезпечення безпечних умов голосування та відповідного забезпечення виборчих дільниць.

Нагадуємо, з питань порушення виборчого законодавства та виявленні таких порушень телефонуйте до поліції 102.
Крім того, можна звернутися до громадського омбудсмена із захисту виборчих прав Громадської мережі ОПОРА в Луганській області Кошель Сергія за адресою: м. Сєвєродонецьк, шосе Будівельників 23 б тел: 093 576 15 52, E-mail: luh.elect.omb@opora.org.ua


Захід відбувся в рамках проекту “СІТІ-ХАБ: платформа діалогу громади та влади”, що підтримується Програмою ООН із відновлення та розбудови миру.