До кримінальної відповідальності за використання завідомо підробленого документа притягнуто мешканця Сєвєродонецька.

    Сєвєродонецькою окружною прокуратурою здійснювалося процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, за фактом використання завідомо підробленого документа.
    Досудовим розслідуванням встановлено, що наприкінці 2019 року місцевого мешканця було позбавлено права керування транспортними засобами терміном на 1 рік в адміністративному провадженні за порушення Правил дорожнього руху.
    Однак, підприємливий молодик у серпні 2020 року за допомогою мессенджера «Вайбер» у невстановленої особи за грошову винагороду придбав посвідчення водія, на своє ім’я категорій «В», «С» та «С1», з метою подальшого використання.
    Усвідомлюючи, що він отримав посвідчення водія незаконним шляхом, і воно є підробленим, однак тривалий час використовував документ під час керування автомобілем, доки, рухаючись по вул. Об’їзна, м. Сєвєродонецьк, не був зупинений співробітниками поліції, яким на їх вимогу надав підроблене посвідчення водія на своє ім`я.
    Вказане посвідчення було вилучено, а чоловіка притягнуто до кримінальної відповідальності за ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України (використання підробленого документа).
    Наразі обвинувальний акт у даному кримінальному провадженні направлено до суду.

Довідково: санкція статті ч.4 ст. 358 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу до п’ятидесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.
    Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вина не буде доведена в законному порядку не встановлена обвинувальним вироком суду.

І. Джунь, прокурор Сєвєродонецької окружної прокуратури.