У новому проєкті діти самі знаходитимуть рішення для запобігання проблеми гендерного насильства у школах!

У новому проєкті діти самі знаходитимуть рішення для запобігання проблеми гендерного насильства у школах!

Сєвєродонецька школа № 5 стала першою з п’яти відібраних навчальних закладів, що підписала договір про співпрацю в рамках нового проєкту ACTIV (Дії проти насильства). Ще чотири школи, які увійшли до проєкту, знаходяться у Лисичанську, Попасній, Волновасі та Маріуполі.

Мета проєкту полягає у зміненні шкільного клімату та зменшенні гендерного насильства шляхом усунення його структурних причин: соціальних норм, стереотипів та відсутності процедур інституційного втручання. Проєкт ACTIV (Дії проти насильства) працюватиме із 375 вчителями та 250 учнями з 25 шкіл України, Румунії та Республіки Молдови, аби спільними зусиллями перетворити шкільний клімат на середовище, яке сприяє повазі, недискримінації та рівним можливостям.

«Зараз триває етап проведення фокус-груп у відібраних навчальних закладах – розповідає менеджер проєкту Сергій Дахно. Під час фокус-груп вчителі та підлітки проходять опитування про стан даної проблематики в їх школах. Для нас важливо розуміти, чи достатньо діти усвідомлені про поняття насильства, чи відрізняють вони види насильства; як дорослі відносяться до проявів насильства у школах, які існують алгоритми реагування на випадки насильства. Аналогічний процес проходить також у Румунії та Молдові, і по завершенні цих опитувань, буде розроблена методологія, на основі якої вчителі отримають необхідні знання і конкретні алгоритми дій з цієї теми, а підлітки – матимуть змогу створити консультативні молодіжні ради по превенції та реагуванню на випадки насильства у школі».

Проєкт здійснюється Фондом Terre des hommes - Румунія у партнерстві з Фондом Terre des Hommes - Молдова та Відокремленим підрозділом Фонду Terre des Hommes в Україні і отримує фінансування в розмірі 194 067 євро в рамках програми @Active Citizens Fund Romania, що фінансується Ісландією, Ліхтенштейном і Норвегією через ЕЕА Grants 2014-2021.

Ми працюємо разом для зеленої, конкурентоспроможної та інклюзивної Європи.
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants