“Азот”, “Зоря”, “КТК” та “Сім’ї” – хто з олігархів втратив найбільше грошей на Луганщині

“Азот”, “Зоря”, “КТК” та “Сім’ї” – хто з олігархів втратив найбільше грошей на Луганщині

300 мільйонів доларів - в таку загальну суму видання Forbes оцінило втрати українських олігархів на Луганщині від початку війни. До списку потрапив і сєвєродончанин Дмитро Шатілов, який втратив мережу супермаркетів “Сім’я” та ресторан “Соль. Остальное мясо”.

За підрахунками експертів Forbes, найбільших втрат зазнав Дмитро Фірташ – близько 55 мільйонів доларів. Не зважаючи на те, що частка виробництва Сєвєродонецького “Азоту” в холдингу Ostchem останні роки складала не більше 15%, за 2020 рік підприємство заробило понад 77 мільйонів доларів.

Рубіжанський “Картонно-тарний комбінат” продав у 2020 році продукції на 118 мільйонів доларів. Одне з найбільших виробників пакувальної тари в країні, підприємство, на якому працювало 1200 осіб, у 2022 році коштувало його співвласнику Геннадію Мініну близько 50 мільйонів доларів.

Юрій Бойко, який за інформацією видання мав частки в Рубіжанському НВП “Зоря” та Сєвєрдонецькому “Склопластику”, разом з партнерами втратив близько 45 мільйонів доларів. Зазначається, що у 2021 році Антимонопольний комітет дозволив сину Бойко викупити частину активів Української хіміко-енергетичної компанії, якими користувалась “Зоря”.

Втрати Ріната Ахметова Forbes оцінив у 34 мільйони доларів. Мова йде про “Луганську ТЕС”, захоплену в Щасті в перші дні війни. Станція забезпечувала майже 10% потужності “ДТЕК”.

Як зазначають експерти, найбільше серед місцевих підприємців від російської агресії постраждав сєвєродончанин Дмитро Шатілов. Його втрати оцінюють в 11 мільйонів доларів. До війни компанія Шатілова “Гведеон” володіла мережею супермаркетів “Сім’я”, 13 з яких зруйновані. Окупанти також знищили продовольчі склади та один з найвідоміших в місті ресторанів.