В річницю звільнення міст Луганщини Гайдай прокоментував можливість контрнаступу

В річницю звільнення міст Луганщини Гайдай прокоментував можливість контрнаступу

Керівник Луганської ОВЦА Сергій Гайдай пояснив, чому контрнаступ поки відкладається

Про це він розповів в рамках Телемарафону.

«Я б не був такий оптимістичний з приводу того, що повністю вичерпаний наступальний потенціал росіян. Все ж таки ми маємо справу з махиною, де 140 мільйонів. Так, він набагато зменшився, але в них великі запаси навіть тієї старої техніки. І навіть не дуже підготовлених військ, але є запаси. Але дійсно кращі військові підрозділи вже не мають тої боєздатності, яку вони мали до 24 лютого», - каже очільник області.

Але для контрнаступу, за його словами, ВСУ потрібна ще зброя.

«З приводу контрнаступу, нам все ж таки для початку треба отримати достатню кількість західної зброї, тому що та кількість, яка є, так, вона показує дуже чудовий результат, більше того – наші артилеристи на ній показують чудовий результат – це говорить про те, що достатньо швидко наші військові навчились користуватись фахово західною зброєю», - вважає Гайдай.

Зараз на фронті ситуація важка, але контрольована. Багато складів знищено силами ЗСУ, що не може не давати результату з точки зори зменшення інтенсивності обстрілів.

«З особового складу так само є певні нюанси. Не будемо поки що так наперед забігати і розслаблятися, немає такої можливості, але все ж таки зараз в атаку кидають вже підрозділи, які складаються з бійців приватних тих військових компаній, ті «вагнерівці» та «ліги». Це говорить про те, що вони відтягнули певні свої батальйони для перегрупування», - підкреслив керівник ЛОВЦА.

Це, за словами Гайдая, це свідчить про величезні втрати особового складу росіян.

Зараз бої точаться навколо Білогорівки та Верхньока’мянки. В Білогорівці ситуація змінюється по декілька разів на день. Там ще залишаються мирні жителі, але евакуювати їх зараз неможливо.

На окупованій території продовжують підготовку до референдуму і подальшої мобілізації.
Інфраструктуру тільки обіцяють полагодити. Але Гайдай впевнений, що по містах розводку комунікацій зробити неможливо. Так само, як і не можна відновити роботу «Азоту».

«Саме нам після деокупації доведеться вирішувати ці проблеми. І ми знаємо, як це зробити», - запевняє Гайдай.

Чехія Швеція, Фінляндія допомагатимуть Луганщині в цьому. Як і інші дружні країни.

Нагадаємо, російські окупанти намагалися здійснити штурм українських позицій з території Лисичанського НПЗ. 21 липня ними завдано два ракетних та два авіа удари, здійснені п’ять артобстрілів та ще два – із застосуванням мінометів.