“Росіяни почали мобілізацію ще у 2021 році”, - правозахисник Павло Лисянський

Аналіз дій окупантів з примусової мобілізації в РФ та на території ОРДЛО

Правозахисник та директор Інституту стратегічних досліджень і безпеки Павло Лисянський разом з колегами зі “Східної правозахисної групи” представив аналітичний звіт стосовно примусової мобілізації в РФ та окупованому Донбасі.

Як зазначають правозахисники, звіт спирається на інформацію, яку збирали на окупованих територіях України з травня 2021 р. по червень 2022 р. Використовували та аналізували інформацію з офіційних та власних закритих джерел.

“Примусова мобілізація - це страшний злочин проти людяності. Але справа в тому, що вона почалась не в лютому 2022 року. Вона триває з 2021-го. Той самий проєкт “БАРС”, який започаткувала РФ, це фактично збільшення мобілізаційного ресурсу цивільних осіб для накопичення військових потужностей. Лише в Південному Військовому Окрузі, завдяки цьому проєкту, на 39 тисяч збільшився контингент військовослужбовців”, - розповів Павло Лисянський.

Проєкт “БАРС” в РФ

Генеральний штаб збройних сил РФ у 2021 році почав реалізовувати проект “БАРС” – бойовий армійський резервний склад. Головною його метою стало залучення цивільного чоловічого населення до служби у збройних силах Росії. Практично, реалізація проекту “БАРС” підвищувала мобілізаційний людський резерв.

За його умовами у мирний час чоловіки беруть участь у заняттях та зборах, а за мобілізації самостійно прибувають у свою військову частину. Особливістю умов контракту є можливість поєднувати основну цивільну роботу з військовими заняттями та зборами. У період таких заходів РФ компенсує підприємству, де працює резервіст, розмір його середнього заробітку.

Російська агітація до вступу в мобілізаційний людський резерв

Російська агітація до вступу в мобілізаційний людський резерв

Проект стартував навесні 2021 року. У цьому ж році Міноборони РФ прийнято рішення про збільшення мобілізаційного резерву для армії. Експеримент пілотного проєкту "БАРС" стартував із Південного Військового Округу. За інформацією з власних джерел, там до вересня 2021 року було сформовано резерв у 38 тисяч осіб, які не належать до військовозобов'язаних.

Це десятки тисяч “свіжих” резервістів, які добровільно пройшли пильний відбір у військкоматах та уклали з оборонним відомством контракти. Проект "БАРС" є частиною прихованої мобілізації та підготовкою ЗС РФ до військової агресії проти України.

Платили резервістам щомісячно, залежно від регіону. Для офіцерського складу виплати становили від 4000 до 9000 рублів, для солдатської та сержантської категорії – від 2 000 до 6 000 рублів.

“В той самий час з травня 2021 року на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей починають також впроваджувати “БАРС”. Чому робимо акцент на даті? Саме тоді Путін та інші російські політики кричали про те, що Україна не виконує Мінські домовленості. І одночасно вони починають примусову мобілізацію, формують кадровий резерв військовослужбовців, вручають їм російські паспорти”, - розповів Павло Лисянський.

Проєкт “БАРС” в ОРДЛО

Синхронно з реалізацією проєкту "БАРС" у Ростовській області, розпочинаються збори резервістів й на тимчасово окупованих РФ територіях Луганської та Донецької областей.

Мобілізацію резервістів проводять за вказівками ватажків НВФ “ЛНР” та “ДНР”, через військові комендатури та військові комісаріати. Резервісти набираються на підприємствах ОРДЛО централізовано та надходять у розпорядження першого та другого Армійських корпусів НВФ “ЛДНР”.

Вони отримали основні завдання - збір інформації про кандидатів для майбутньої загальної мобілізації, збільшення чисельності армійських корпусів, актуалізація інформації про потенційних призовників. Тобто, підприємства, які перебувають в ОРДЛО, передавали списки військовозобов'язаних і тих, хто підпадає під умови проходження служби в резерві. Потім туди приїжджала військова комендатура зі співробітниками “народної міліції” і згідно зі списками у примусовій формі забирали робітників.

Далі людей відправляли на військові полігони, де вони проводили близько тижня, а потім їх відпускали на робочі місця. Примусова мобілізація “резервістів” до ОРДЛО за системою “БАРС” відбувалася щомісяця. Представники НВФ “ЛНР” та “ДНР” пояснювали робітникам, що для них це додатковий заробіток, але резервістам заплатили лише двічі по 3000 рублів за тижневі збори. Потім виплати припинилися.

Також варто зазначити, що ПВО виділяв квазіреспублікам фінансування в достатньому обсязі, але на місцях гроші просто розкрадалися, а окупаційному командуванню надавався завищений обліковий склад “резервістів”.

“Східна правозахисна група неодноразово повідомляла про примусову мобілізацію. Зокрема у 2021-му році було 8 хвиль мобілізації. Ми можемо бачити докази розпоряджень голів незаконних збройних формувань “ЛДНР” про ці заходи. Фактично, вже тоді вони активізували всі інструменти примусової мобілізації. У серпні 2021 року була ситуація, що шахтарів насильно сгоняли на примусові збори. Коли їх забирали, родичам не повідомляли, куди на тиждень зникає їх рідний”, - розповів Павло Лисянський.

Примусова мобілізація в ОРДЛО

Формування облікового складу, проведення звірки даних призовників 1994-1995 рр., проходили із січня 2021 року. Також слід пам'ятати, що у квітні-травні 2021 року Кремль мав намір ввести війська в Україну, але тоді кризу вдалося врегулювати.

Також у цей період активізуються військові патрулі ОРДЛО, які здійснюють паспортний контроль з метою постановки чоловіків на військовий облік. Подібні завдання виконують й працівники “народної міліції”, які обходять адреси потенційних призовників з метою забезпечення запитів місцевих військкоматів щодо комплектування списків мобілізаційного людського ресурсу.

Укази ватажків псевдореспублік про проведення мобілізації та військових зборів

Укази ватажків псевдореспублік про проведення мобілізації та військових зборів

Такі процеси в “ЛДНР” стали тригером для чоловічої частини населення й сприяли масовому виїзду чоловіків з непідконтрольних Україні територій Луганської та Донецької областей. Зазвичай, чоловіки стали виїжджати працювати у РФ, щоб не потрапити під мобілізацію. Мобілізація резервістів створила ланцюгову реакцію, через яку цілі сім’ї лишали свої домівки.

З часом, чоловіки звикли до військових зборів, де їх навчали азам військової справи, стройової підготовки та стрільби. У багатьох це надалі не викликало підозри. Саме цим і скористалися окупаційні адміністрації, які 20-23 лютого 2022 року відправляли резервістів на фронт у вигляді чергових військових навчань на полігонах.

Тим, хто проходив навчання на військових зборах як резервісти, видавали військовий квиток, визначали спеціальність і ставили в перший список призову у разі оголошення загальної мобілізації. Таким чином формували першу лінію нападу військових формувань, які мали приймати вогонь ЗСУ у відповідь на себе. Потім йшли підрозділи “народної міліції”, а лише потім регулярні війська РФ.

Військовий квиток примусово мобілізованого жителя Макіївки

Військовий квиток примусово мобілізованого жителя Макіївки

Перші випадки примусової мобілізації в ОРДЛО почалися в лютому 2022 року, до офіційного оголошення ватажками НВФ “ЛДНР” загальної мобілізації. Усі дані, які були актуалізовані за 2021 рік, дозволили окупаційним адміністраціям оперативно проводити мобілізацію.

Щоб приховати перед командуванням генерального штабу ЗС РФ нестачу мобілізаційного людського ресурсу, яка виникла через розкрадання грошей, куратори армійських корпусів дали команду застосовувати інструменти насильницької мобілізації щодо всіх чоловіків призовного віку, які перебувають у ОРДЛО.

Задля цього вони заборонили виїзд чоловіків за межі ОРДЛО. Військові комендатури разом із “народною міліцією” почали патрулювати на вулицях, чоловіків у яких перевіряли документи, одразу почали затримувати та відправляти до пунктів збору, а звідти на лінію фронту в Україну.
Для додаткового комплектування мобілізаційного людського ресурсу НВФ "ЛДНР" створили “спеціальні війська”, до яких мали входити службовці окупаційних адміністрацій, судів, “народної міліції”, “прокуратури”. Особливістю цих військ була мобілізація жінок, котрі працювали в цих структурах.

Також окупаційні адміністрації НВФ “ЛДНР” дозволили мобілізувати всіх бажаючих як добровольців, навіть старше 65 років та підлітків від 16 років, які проходили службу в дитячих військово-патріотичних клубах.

Починаючи з квітня 2022 року, окупанти дозволили застосовувати примусову мобілізацію до студентів навчальних закладів ОРДЛО очної форми навчання.

“Після оголошення ватажками НВФ “ЛДНР” загальної мобілізації 20 лютого 2022 року, окупаційні адміністрації стали масово забирати людей до армії. Зокрема, мобілізували працівників промислових підприємств (шахтарі, металурги тощо), працівників комунальних підприємств (слюсарі, різнороби, вантажники), працівників приватних підприємств, вчителів, викладачів та студентів”, - розповів Павло Лисянський.

Реакція місцевого населення та жіночі протести

У квітні 2022 року родичам примусово мобілізованих стали віддавати тіла чоловіків, які загинули внаслідок бойових дій. Цей факт викликав ажіотаж та протверезіння місцевого населення. На окупованих теріторіях Луганщини та Донеччини почали з'являтись нові кладовища, де ховали велику кількість загиблих мобілізованих чоловіків. Через натовп на кладовищах окупаційні адміністрації обмежили кількість родичів, які мали право брати участь у похоронах. 

Жінки на акціях протесту проти примусової мобілізації в "ЛДНР"

Жінки на акціях протесту проти примусової мобілізації в "ЛДНР"

Тіла повернули не всім, бо багато з них спалювали в мобільних крематоріях та на Донецькому металургійному заводі, щоб приховати втрати росіян та примусово мобілізованих. Є багато фактів, коли родичі втратили зв'язок з близькими і не знали, що з ними, та почали об'єднуватися в групи. Вони ходили до кабінетів чиновників місцевих окупаційних адміністрацій, щоб отримати інформацію про місцезнаходження їхніх родичів, яких примусово мобілізували.

Ці процеси сформували протестний потенціал серед жіночого населення тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей. Протести виражалися у відкритому зверненні груп жінок, які записували відео та викладали їх у соціальні мережі, колективні звернення до органів влади РФ, колективні походи в окупаційні адміністрації РФ.

Листи жительок ОРДЛО до окупаційних адміністрацій

Листи жительок ОРДЛО до окупаційних адміністрацій

Жіночі протести в ОРДЛО стали масовими, практично в кожному місті окупованих частин Луганської та Донецької областей стали проходити акції та мітинги. Це почало негативно впливати політичну обстановку для окупаційних адміністрацій. МДБ НВФ “ЛДНР” щотижня проводє замір протестних настроїв в ОРДЛО і намагається їх знижувати за рахунок різних інструментів, у тому числі репресій.

Але репресії проти жінок, які хочуть дізнатися інформацію про своїх чоловіків, могли призвести до більш високого рівня протестних настроїв. Таким чином, окупаційні адміністрації прийняли рішення про “георізацію” загиблих примусово мобілізованих. Їх фото почали вивішувати в публічних місцях та друкувати у ЗМІ.

Фото примусово мобілізованого на вікні фастфуду, де він працював

Фото примусово мобілізованого на вікні фастфуду, де він працював

З 1 червня 2022 року окупаційними адміністраціями РФ в ОРДЛО було прийнято рішення про проведення арештів і роз'яснювальної роботи з лідерами жіночих протестів, бо, починаючи з 10.03.2022, примусову мобілізацію було припинено через підвищений протестний потенціал жіночого населення ОРДЛО.

Але протести та супротив місцевих жителів прийняли приховану форму. Чоловіки, яких не встигли мобілізувати, перейшли на нелегальне становище, а в соціальних мережах почали створювати групи громадського контролю, щоб повідомляти інформацію про військові патрулі на території ОРДЛО, які здійснюють функції примусової мобілізації.

Безумовно, примусова мобілізація РФ в ОРДЛО та на захоплених територіях України після 24 лютого 2022 року є злочином проти миру та людства. За даними Східної правозахисної групи, починаючи з 24 лютого 2022 року НВФ “ЛДНР” і ЗС РФ примусово мобілізували понад 180 тисяч осіб, з яких тільки станом на квітень 2022 року понад 23 тисячі людей загинули. Точну кількість загиблих визначити неможливо через те, що тіла багатьох загиблих було спалено у мобільних крематоріях.

Про те, що зараз на кордоні Луганської області примусово мобілізованих жителів окупованих населених пунктів використовують як "гарматне м'ясо" розповідав голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.