Пам'ять про Сєвєродонецьк мандрує світом

Ольга Плаксіна: "Чекатимемо, коли місто відновлять"

Дизайнерка з Сєвєродонецька Ольга Плаксіна, яка створила фотоальбом про рідне місто, надсилає їх по всьому світові. Зараз вона замислилася про виготовлення такого ж про Рубіжне та Лисичанськ.

Про це вона розповіла «Сєвєродонецьк онлайн»

Альбом про Сєверодонецьк подорожує світом

Для альбому про Сєвєродонецьк Ольга знайшла близько 300 світлин міста.

«Знала, у яких фотографів можу їх попросити – це Олександр Плаксін, Олексій Ковальов, Вероніка Стрельченко та інші. Списалася з ними та отримала дозвіл», – каже Ольга.

На сьогодні надруковано та роздано 85 альбомів та ще 25 у процесі друку. Ольга продовжує записувати охочих. Люди замовляють їх на подарунки родичам, батькам, друзям.

«Багато хто запитує, чи можна відправити за кордон. Вже до Ізраїлю поїхали, до Нідерландів, до Польщі. У Канаду відправила 5 штук», - ділиться дизайнерка.

альбом

 Вартість альбому виходить 400 грн.

«Я збираю замовлення від 5 штук. Надсилаю, одразу мені пишуть суму і я оплачую, друкується 7 робочих днів плюс 2-3 дні на доставку», - розповідає Ольга.

Запускати ж продажі до магазинів поки що не планує.

«Щоб запустити у продаж, потрібно його кудись здати, може, в магазин під реалізацію. Але тоді мені доведеться сплатити за власний рахунок вартість друку в друкарні. А як піде продаж невідомо. Та й вартість, швидше за все, збільшиться. Але якщо якісь магазини зацікавляться, то чому б і ні», – наголошує Ольга.

Замовити зараз можна у фейбуці, інстаграмі, месенджерах.

альбом і авторка

Вибрати улюблену фотографію з альбому дизайнерці важко.

"Складно сказати. Ось дивишся – напевно, лебеді на озері. А там і будинок культури гарний, і драмтеатр. І кожна фотографія викликає ностальгію», – розповідає жінка.

лебеді

лебеді озеро

будинок культури

Збір світлин для альбому про Рубіжне та Лисичанськ

Все почалося з того, що клієнтка отримала альбом і його побачили жителі Рубіжного.

«Жінка була дуже задоволена. Замовила ще 20 штук. І її знайомі з Рубіжного попросили створити такий альбом про їхнє місто. Я запропонувала їм скинути імена фотографів. Звертаюся зараз і тут – зв'яжіться зі мною, зробимо такий альбом про ваше місто», - заявляє дизайнерка.

Така ж ситуація і з Лисичанськом. Зараз Ольга збирає світлини міста.

Що ж до альбому про Сєвєродонецьк, Ольгу часто запитують, чи буде трилогія - нинішній альбом, руйнування та відновлення. Проте робити альбом зруйнованого міста Ольга не планує.

вірш

«Краще зробити в одному альбомі невелику частину військових фотографій та ту частину міста, яку відбудують. Чекатимемо, коли місто відновлять», - сподівається дизайнер.

сторінка альбому

З цифр у творчість

Спочатку Ольга працювала бухгалтером, але зі шкільних років любила малювати стінгазети, колажі. Після декрету захопилася дизайном та почала вивчати спеціальні програми. Коли знов повернулася, дизайн залишався хобі. Але на основній роботі, крім бухгалтерії, вона почала допомагати робити флаєри, візитки. Запрацювало сарафанне радіо та з'явилися замовлення. Після другого декрету Ольга захопилася дизайном ще сильніше. Проходила різноманітні курси. Перед вторгненням росії 3 місяці жінка встигла попрацювати дизайнером в «Імпульсі».

імпульс

Виїхала з Сєвєродонецька родина 13 березня, після того, як в будинок потрапив снаряд. Спочатку переїхали до Кропивницького, бо тут були родичі. Разом прожили 3 місяці, потім Ольга вийшла на роботу та сім'я почала жити окремо.

новий рік

У Кропивницькому Ольга працює дизайнеркою у місцевій компанії. 

Нині у її планах переїзд до Києва. Дизайнерка бачить більше можливостей у столиці.Тим більш, зараз з нею зв'язалося видавництво "Постскриптум Україна" і запропонувало випустити альбом великим тиражем. Також Ольга хоче доповнити світлини текстами, щоб вийшла своєрідна книга «Історія Луганщини».Але це вже зовсім інша історія...Далі буде.

Фото надані Ольгою Плаксіною; фото з сайту "Точка доступу".