“Коронавірус в Україні нікуди не зник через війну”, - Стогнієв

“Коронавірус в Україні нікуди не зник через війну”, - Стогнієв

Під час воєнного стану та проведення активних бойових дій підвищується ризик розвитку і поширення інфекційних хвороб, зокрема і COVID-19. Про це під час прес-брифінгу розповів директор Департаменту охорони здоров’я Луганської ОВА Олексій Стогнієв.

За його інформацією, з 25 лютого минулого року, з початком щеплень на Луганщині, вакциновано 566229 осіб, зокрема "CoviShield" - 13930 осіб, "CoronaVac" -164472, "Comirnaty/Pfizer" -248539, "AstraZeneca" - 82305, "Moderna" - 56983.

Першу дозу вакцин отримало 279369 людей, другу – 271443, додаткову дозу–1370 осіб, бустерну – 17721. Крім того, вакциновано 3241 дітей віком від 12 до 18 років.

“Коронавірус в Україні нікуди не зник через війну - він є, але він набув характеру сезонної інфекції. У попередні сезони його зростання було восени, на початку весни, наприкінці зими. Звичайно, завдяки літу та відкритому простору, COVID-19 знижується, але це не означає, що він зник. Тому саме зараз, зробивши вакцинацію від коронавірусу, можливо сформувати імунітет до очікуваного зростання хвороби восени”, - розповів Олексій Стогнієв.

Всі люди старше 18 років мають отримати базовий курс імунізації двома дозами вакцини від COVID-19. Діти від 12 років можуть щепитися від COVID-19 двома дозами вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Люди з переліком важких хвороб, у яких міг не сформуватися належний імунітет після двох доз антиковідної вакцини, можуть отримати додаткову дозу вакцини вже через 28-90 днів після другої. Додаткову дозу можна зробити тією самою вакциною, якою ви робили перші дві, або будь-якою іншою вакциною проти COVID-19 за дозволеними в Україні схемами.

З часом ефективність усіх вакцин від COVID-19 поступово знижується. Крім того, на ефективність вакцин впливає і поява нових мутованих штамів коронавірусу. Введення бустерної дози дозволяє посилити ефективність вакцин проти COVID-19 та подовжити захист. В Україні бустерне щеплення можуть зробити усі люди старші 18 років, які отримали дві дози вакцини понад 6 місяців тому. Бустерну дозу не слід плутати із додатковою. Додаткова доза призначена тільки для людей з ослабленим через важкі хвороби імунітетом. Її роблять через 28-90 днів після базового курсу щеплення та вона не впливає на термін дії COVID-сертифіката.

В Україні дозволили введення другої бустерної дози вакцини проти COVID-19 усім людям віком від 60 років, а також людям 18-59 років із хронічними хворобами. Для другої бустерної дози застосовуватимуть мРНК-вакцину (наразі в Україні це Pfizer) з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози.

Другий бустер можуть отримати: люди віком понад 60 років, люди, які проживають у закладах догляду за літніми людьми, люди з інвалідністю, люди з імуносупресією, люди віком 18-59 років із медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19, люди віком 18-59 років із численними хронічними захворюваннями.

Наразі внутрішньо переміщені особи з Луганщини та бажаючі мешканці Дніпропетровської області можуть вакцинуватися в КНП "Сєвєродонецький центр первинної медико-санітарної допомоги", який тимчасово розташувався в місті Кам'янське та проводить вакцинації від COVID-19. В наявності вакцина Pfizer/BioNTech (виробництво Німеччина). Попередній запис за телефоном: 095-910-33-71.