Письменниця з Луганщини презентувала поетичну збірку

Письменниця з Луганщини презентувала поетичну збірку

У Києві голова спілки письменників Луганщини Ганна Гайворонська презентувала свою збірку віршів. Про це повідомила Луганська ОВА.

70-річна поетеса до свого ювілею видала нову книгу – “Ключі від сонця”. Це вже 13-та збірка в творчому доробку Ганни Гайворонської. Вірші, які увійшли у нову книгу, написані під час війни.

У виданні письменниці допомогли шанувальники творчості та Кремінська міська військова адміністрація. Перед повномасштабним вторгненням росії Ганна Гайворонська жила в Кремінній.

“За Кремінну вже йшли бої. Такі обстріли були страшні. І я під обстрілами цілий місяць просиділа. Мене рятували вірші. Ще було холодно, бо вже не стало газу. Постійно перебивали світло. Я писала при свічці. Кота візьму на руки, щоб він не мерз, і сама об нього грілася, і, мабуть, щодня писала воєнні свої вірші. Усі вони увійшли до моєї книжки”, - згадує поетеса.

Жінка розповідає, що через відсутність електроенергії та грошей навіть довелось голодувати. Коли вирішила виїхати з Кремінної, наступного ж дня транспортне сполучення з містом припинилось. Спочатку поетеса доїхала до Дніпра, потім оселилась у Тернополі, де прожила два місяці.

У Тернополі Ганна багато виступала – і перед живими авдиторіями, і на телебаченні. Разом із місцевими жінками ліпила вареники – для фронту. Каже, тих жінок звали “харчовим батальйоном”
Після війни поетеса планує повернутися до Кремінної.

“У мене там квартира, в мене там кіт. У мене там могили моїх рідних. Батька, чоловіка, брата, мами. Там ракетою били й по цвинтарю. Хоча б покійним дали спокій. А я якраз встигла пам’ятник поставити мамі, не знаю, чи він вцілів. Це моя земля, моя батьківщина, моя рідна Кремінна”, - каже жінка.

Своєму коту, якого не свтигла забрати з собою, Ганна Гайворонська присвятила вірш:

Перший раз за війну я заплакала
За своїм неймовірним котом.
Між воєнними, злими атаками
Був надійним ти захисником.

Я тебе пригортала, муркотику,
До своїх наболілих грудей.
Був найліпшим моїм наркотиком
І дививсь, мов закоханий Грей.

Чи живий ти, старенький друже?
Стережеш рідний дім й Кремінну.
Я люблю тебе дуже-дуже
І ненавиджу цю війну.

Наді мною хмаринки пухнасті
І грайливі, такі, як і ти.
Я тепер тільки взнала, що щастя –
Мирне небо й пухнасті коти.

Дочекаємось перемоги.
Ми ж родина одна – я і ти.
В доні інша тепер дорога,
Інші в неї тепер Коти.

Ти очиськами світиш синьо,
Наймудріший у світі кіт.
Я заплакала вперше нині
За розстріляний «Градами» світ.

Раніше повідомлялось, що Сєвєродонецька співачка omelta випустила дебютний альбом під назвою “2022”.