Голосування під дулом автомата. Як проходить останній день псевдореферендуму на Луганщині

Голосування під дулом автомата. Як проходить останній день псевдореферендуму на Луганщині

Величезні черги, підйом патріотизму та прозорість “голосування” малюють в пропагандистських ЗМІ в останній день псевдореферендуму за приєднання тимчасово окупованих територій України до рф. Натомість, мережею ширяться сотні відео доказів про порушення процесу голосування, підтасовку результатів та погрози виборцям від озброєних людей.

Як розповідає росЗМІ “Риа новости”, явка в “лнр” на ранок 27 вересня склала вже понад 83%, в”днр” цифра ще більш фантастична - понад 86%. Це не дивлячись на те, що в Донецьку голосувати на “виборчих дільницях” дозволили лише в останній день, до того працювали примарні “виїзні комісії”. Попри дописи про “величезні черги” на дільницях, на відео, що опублікували пропагандисти можна нарахувати близько сотні виборців.

Ще сумнішою картина є в окупованому Сєвєродонецьку на Луганщині, де в перший день псевдореферендуму дільниці стояли пустими, допоки їх не почали переносити на території комунальних підприємств і “закладів харчування”.

Референдум в Сєвєродонецьку

Наприклад в кафе “дежавю”, де наступного дня сталася бавовна.

Моргунов

Самопроголошений мер Сєвєродонецька Моргунов, який напередодні сам виклав пост з фото про те, що в “Дежавю” знаходиться виборча дільниця, наступного дня з руїн розповідав, що ніякої дільниці тут не було.

Моргунов

Як розповів директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, колишній помічник омбудсмена в Луганській області Павло Лисянський, наразі окупанти декларують, що в “референдумі" на Луганщині взяли участь понад мільйон місцевих жителів.

“Проте за даними центральної виборчої комісії ще 2014-2015 років на тих територія проживали 1 мільйон 400 тисяч виборців. За даними ж Міжнародної організації з міграції, в Україні зараз 6,8 млн ВПО. За даними ООН станом на травень з України виїхали близько 10 млн громадян.

Водночас російська федерація заявила, що вона “евакуювала”, а насправді депортувала до рф близько 3 млн українців. За цими підрахунками, на території Луганської області просто фізично немає мільйона виборців. Ми бачимо, що цифри дуже грубо фальсифікуються, не дивлячись на інформацію, яку можна отримати у відкритих джерелах”, - розповів Павло Лисянський.

За інформацією з його джерел, наприклад, у місті Алчевськ до голосування були залучені працівники, які приїхали з рф ще на початку квітня задля “відновлення територій”.

За словами Павла Лисянського, правозахисники та аналітики Східної Правозахисної групи та Інституту стратегічних досліджень та безпеки останні дні активно стежать за проведенням псевдореферендумів на тимчасово окупованих росією територіях України, та фіксують скоєні окупантами злочини проти мирного населення.

Голосування

Вони встановили численні факти примусу та загроз з боку представників окупаційних адміністрацій Росії, колаборантів та посібників окупантів до місцевого населення з метою їхньої участі у псевдореферендумах.

“Наші монітори, які працюють на тимчасово окупованих територіях повідомляють,що в місті Ровеньки на вулиці Капанеллі, 38, окупаційні незаконні формування затримали три місцевих жителя, які відмовилися брати участь у незаконному референдумі. Їх вивезли, та подальша доля цих людей нам невідома.

Наступний випадок зафіксували в Дебальцевому, на вулиці Пролетарський, 66. Там працівник залізничного депо критикував дії окупантів та вклонявся від участі у незаконному “референдумі”. Що з ним тепер також не відомо.

У селищі Дубовський на шахті “Комсомольська” затримано трьох працівників підприємства, які ухилялися від проведення псевдореферендуму. Затримання провадили МДБ НВФ “лднр” із “народною міліцією”, - розповів Павло Лисянський.

Він розповів, що великий “вклад” в проведення псевдореферендуму зробили окупаційні “профсоюзи рф та лнр”. Приблизно за тиждень до оголошення намірів про провидіння псевдореферендумів, у Луганську відбулася зустріч “лідерів” окупаційних профспілок тимчасово окупованих територій Херсонської області, Запорізької області, а також ватажків т.зв. федерацій профспілок “лнр” та “днр”.

На зустрічі також були присутні функціонери офіційної профспілки росії: заступник голови Давид Кришталь та спецпредставник зі зв'язків із “профспілками” самопроголошених “республік” Дмитро Чуйков. Також був присутній заступник голови профспілкового об'єднання СОЦПРОФ (профспілка партії росії “єдина росія”) та колишній депутат Луганської облради від “Партії регіонів” Олег Акімов.

Новини від профсоюзу

“На зустрічі окрім протокольної частини та підписання угод “один з одним” профспілкові гауляйтери обговорювали участь - пособницьких профспілок в організації залучення робітників на псевдореферендуми.

Згодом на підприємствах тимчасово окупованої рф території Луганської та Донецької областей “профспілки” пригрозили місцевим робітникам тим, що якщо хтось не візьме участь у псевдореферендумі, то з них буде знято броню і наступного дня їх мобілізують.

У Дебальцевому місцевим лікарям пригрозили кримінальною справою у саботажі проведення псевдореферендумів. У місцях позбавлення волі підконтрольним бойовикам “лднр” тим ув'язненим, які відмовляються брати участь, пригрозили 30 добами штрафного ізолятору з подальшою мобілізацією.

Студентам очної форми навчання повідомили, що їх можуть відрахувати та відправити на фронт у разі неявки на “виборчі дільниці”. Вся діяльність профспілок нами документується, ми збираємо додаткову інформацію, щоб профспілкові функціонери не залишилися без покарання”, - розповів правозахисник.

Бавовна в Щасті

Про чергові свавілля окупантів у останній день незаконного “референдуму” розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Члени так званих “комісій” вдруге йдуть по квартирах, бо не назбирали необхідної кількості голосів, примушують “виборців” голосувати за родичів, сусідів, друзів.

“На Луганщині є тенденція “голосувати” у кущах. Урни стоять у дворах, поблизу магазинів. Озброєні люди хапають перехожих та наполегливо “запрошують” до голосування. Якщо у людини немає паспорта, на це не звертають увагу, все одно реєструють. А потім коли до цієї людини приходять додому, примушують голосувати ще раз вже з паспортом”, - розповів Сергій Гайдай.

За його словами, навіть попри те, що людей залякують і самостійно розповсюджують інформацію про покарання у разі “неявки”, жителі окупованих населених пунктів все одно не хочуть брати участь у голосуванні. Він також прокоментував кількість голосів, що росіяни “малюють” в новинах.

“Якщо казати щодо мешканців частини Луганщини, яка була окупована після 24 лютого, в нас 320 тисяч людей, які зареєструвались, як ВПО. Орієнтовно залишилось 350 тисяч. Цифрі орієнтовні, бо частина людей виїхала через росію, до Європи, або ж до самої рф. Вони роблять просто картинку, бо необхідні цифри давно зпущені з гори, з московії. Цей фарс - виправдання мобілізації та майбутніх кроків, які буде робити путін”, - розповів Сергій Гайдай.

За словами очільника Луганщини, в останній день “референдуму” активні дії окупантів посилились. Колаборанти з “виборчих дільниць” у супроводі автоматників вже без жартів погрожують місцевим тортурами, розстрілами, тюрмою та “могилізацією” і кажуть, що “їм за це нічого не буде”.

Поки “незалежні” спостерігачі в чисельних інтерв'ю розповідають, що “референдум” проходить без порушень, журналісти з “Bihus.Info” знайшли інформацію про те, ким вони є насправді.

Так, спостерігачем на псевдореферендум у Луганській області приїхала політолог Любіца Блашкова зі Словаччини, яка також є президентом Словацької асоціації випускників російських і радянських вишів, адже свого часу закінчувала Волгоградський державний педагогічний і Московський державний педагогічний інститути.

Свою присутність на псевдореферендумі у коментарях російським пропагандистам Блашкова пояснила так: “Я хотела быть частью этого процесса, потому что это историческое событие. Это войдет в историю, и я буду частицей истории. Только в единстве большая сила. Нас пытались рассоединять, особенно славян. Надеюсь, вы покажете остальным славянам пример”.

Спостерігачі

“Спостерігати” на Луганщину приїхала і журналістка з Нідерландів Сонья ван ден Енде, яка раніше вже була відома своїми пропагандистськими висловлюваннями. Так, наприклад, раніше вона писала про події травня 2014-го в Одесі, де за класикою російської пропаганди розповідала про те як “фашисти спалили будівлю профспілок”.

У травні Сонья ван ден Енде взяла участь у так званому “престурі” окупованими територіями. На своїй сторінці “Вконтактє” вона опублікувала радісні усміхнені фото з російськими військовими та поруч із технікою з рашистським маркуванням “Z”.

Ну а вже 26 вересня вона опублікувала пост, де розповіла як проходить псевдореферендум на Луганщині: “Все було прозоро і чесно. Людей ніхто не змушував”.

У коментарях російським пропагандистам “спостерігачка” скаржилася, що в Нідерландах її переслідуватимуть за підтримку агресора, а тому вона проживає в росії від початку повномасштабного вторгнення в Україну.

“Я прибыла в Россию, когда началась специальная военная операция, и посетила Донбасс. И мне сказали, что дома меня ждет уголовное преследование и судебный процесс. Возможно, меня ждет более трех лет тюрьмы” – розповідала вона ТАСС.

Бавовна на дільницях

Інформацію про те, що російські окупанти “підбили” підсумки фейкових референдумів на окупованих територіях України ще на початку вересня, підтверджує Служба безпеки України.

“Нинішнє абсолютно незаконне “голосування”, анонсоване загарбниками з 23 до 27 вересня, – просто для створення потрібної їм картинки на росТБ.

Про це свідчить інформація, яка є у розпорядженні СБУ, а також телефонні розмови жителів тимчасово окупованих територій, які мають родичів у “керівництві лднр”.

“Мне сестра позвонила: у них друзья, ну их, получаются, кумовья… Дочка работает в министерстве социальной политики “днр”. Она все знает. Она сказала: “Еще в начале сентября подписаны были документы о вхождении “днр” в административных границах Донецкой и Луганской области, вхождении их в состав российской федерации”, – розповідає українка своїй знайомій, яка також перебуває в тимчасовій окупації рашистів.

Жінки бідкаються, що росія просто знищує місцеве населення і наражає на смерть простих людей.

"Голосування" на псевдореферендумі має завершитись 27 вересня о 16:00, проте результати окупаційні адміністрації почали оголошувати ще заздалегідь. 

За прогнозами експертів, результати псевдореферендуму дадуть рф змогу найближчим часом оголосити війну Україні та виправдати мобілізацію.