Програмою з релокації скористались понад 50 підприємств з Луганщини

Програмою з релокації скористались понад 50 підприємств

52 підприємства Луганщини скористалися державною програмою релокації, ще 20 подали заявки на підтримку. Про це розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Близько 80% суб’єктів господарювання евакуювалися з Луганщини та відмовилися мати справу з окупантом. Значна частина – це малий та середній бізнес. Багато хто виїхав самостійно. Промислові підприємства користуються програмою державної підтримки. Наразі ми вже маємо 52 позитивні приклади релокації з Луганщини. Заявки ще 20 представників бізнесу перебувають на розгляді та очікують на призначення компенсації», – повідомив Сергій Гайдай.

Він додав, що держава та органи влади на місцях допомагають знайти нові приміщення для ведення бізнесу на безпечній території, забезпечують перевезення обладнання на нову локацію, сприяють в розселенні працівників та пошуку нових співробітників, підтримці у відновленні логістики, закупівлі сировини та пошуку ринків збуту.

«В нас є приклади надуспішної релокації. Це коли лідери своєї галузі не лише змогли врятувати потужності, а й подбали про трудові колективи. Люди евакуйовані, працевлаштовані, а підприємство їм ще й винаймає житло. Хтось ще не відновив виробництво, чекає на обладнання, але налагоджує бізнес-зв’язки і виплачує співробітникам зарплати», – наголосив Сергій Гайдай.

Загалом вже 558 українських підприємств відновили роботу на нових місцях. Найчастіше переїжджають до Львівської області (25 %), Закарпатської (16 %), Чернівецької (11 %), Тернопільської (8 %), Дніпропетровської (7 %) та Івано-Франківської (7 %).

Державною програмою релокації може скористатися будь-який бізнес, незалежно від розміру. Для цього потрібно залишити заявку на онлайн-платформі "Прозорро".

Підприємство “ТАНА” з Сєвєродонецька відновило виробництво у місті Умань.