Переселенці зможуть повернутись з-за кордону без паспорта

Переселенці зможуть повернутись з-за кордону без паспорта

Втрачені чи протерміновані документи не завадять українцям повернутися додому з-за кордону.

Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

“Чимало наших співгромадян рятувалися від війни і опинилися за межами країни без будь-яких документів. Але це не обмежить їхнє право повернутися на Батьківщину. Держприкордонслужба нагадує, що відповідно до законодавства громадянин України за жодних підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну”, - йдеться в повідомленні.

При втраті паспорта, недійсних чи протермінованих документах повернутися додому можна за тимчасовим посвідченням особи на повернення в Україну. Його видають закордонні дипломатичні установи України. Щоб пришвидшити час оформлення, буде опрацьовано можливість розширення повноважень консульств України в Казахстані, Туреччині, Грузії, Естонії та Латвії.

Наразі розробляється Постанова «Про реалізацію експериментального проєкту щодо оформлення на території України посвідчення особи на повернення в Україну». Вона передбачає, що ДМС тимчасово отримає додаткові повноваження на виготовлення таких документів. Це дасть змогу пришвидшити повернення громадян додому.

Нагадаємо, згідно з Постановою №57 та змінами у Порядку перетину кордону, громадяни України до 18 років пропускаються на територію нашої держави за наявності свідоцтва про народження. При цьому, Державна прикордонна служба самостійно вносить дані про людину в базу. Громадяни, старше 18 років, які втратили свої документи, будуть також пропускатись за наявності свідоцтва про народження. Ідентифікацію особи будуть проводити вже на території України.

Раніше повідомлялось, що близько 40 тисяч дітей ВПО отримали зимовий одяг.