Сили протиповітряної оборони збили 44 ракети з 50. Наслідки масованого обстрілу 31 жовтня

Сили протиповітряної оборони збили 44 ракети з 50. Наслідки масованого обстрілу 31 жовтня

Росія через три тижні після першої хвилі атак на об'єкти енергетичної інфраструктури в Україні завдала нової серії ударів. Багато вибухів було чутно в Києві, у Харкові зупинилося метро, ​​у багатьох регіонах влада повідомляє про удари по об'єктах критичної інфраструктури.

У понеділок вранці відбулись масовані російські удари по критично важливій інфраструктурі у Києві, Харкові та інших містах. Два дні тому Росія звинуватила Україну в атаці безпілотників на Чорноморський флот Росії біля узбережжя анексованого Кримського півострова. Нову хвилю ударів по Україні міноборони Росії поки що не прокоментувало.

Командування повітряних сил України повідомило, що силами ППО цього ранку вдалося збити 44 російські крилаті ракети. Загалом Росія запустила понад 50 ракет.

Повітряна тривога 31.10

Близько 8:00 мешканці Києва почули багато вибухів, у багатьох квартирах зникло світло та були проблеми з мобільним зв’язком.

"Внаслідок ударів по об'єктах критичної інфраструктури частину столиці знеструмлено. У деяких районах немає водопостачання", - підтвердив відключення електрики мер Віталій Кличко. Пізніше він уточнив, що без світла у Києві залишилося близько 350 тисяч квартир.

Голова обласної військової адміністрації Олексій Кулеба у свою чергу повідомив вранці, що "ракетна атака продовжується", а система ППО "відпрацьовує цілі".

Люди чекають на закінчення повітряної тривоги

У Харкові після нової хвилі ударів перестало працювати метро. Як і в інших регіонах країни, влада повідомляє, що цілями ударів знову стали інфраструктурні об'єкти.

"Два "прильоти" по Харкову. Ворог ударив по об'єкту критичної інфраструктури в місті", - написав у телеграм-каналі мер міста Ігор Терехов.

"Пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури. Тому можливі перебої зі світлом. Постраждалих наразі немає", - заявив голова обласної військової адміністрації Олег Синегубов.

У Харкові окрім метро перестали ходити тролейбуси та трамваї.

Влада Запорізької, Черкаської та інших областей також заявила про російські атаки на об'єкти інфраструктури та проблеми з електроенергією. У Черкаській області під удар потрапив один із об'єктів критичної інфраструктури, частина області в результаті виявилася знеструмлена, повідомив голова обласної військової адміністрації Ігор Табурець. Інші подробиці він не уточнив.

У Запорізькій області ракетного удару було завдано близько 8:00, як і на Київщині, в результаті було пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури, можливі перебої зі світлом, попередив голова обладміністрації Олександр Старух. Постраждалих, за його словами, немає.

Наслідки обстрілу

У Чернівецькій області також є "пошкодження критичної інфраструктури внаслідок ракетного обстрілу", заявив голова обласної адміністрації Руслан Запаранюк. "У жодному разі не фотографуйте місця вибухів. Дочекайтеся офіційної інформації", - написав він у телеграм-каналі, не навівши інших подробиць.

Ракети потрапили в один з енергетичних об'єктів у районі Світловодська в Кіровоградській області, випливає з повідомлення обласної військової адміністрації. За попередніми даними, обійшлося без жертв.

Очільники цих трьох областей не називали при цьому об'єкти електроенергетики, що потрапили під удар.

Російські військові завдали ракетних ударів по трьох великих гідроелектростанціях - по Дніпровській ГЕС, Дністровській ГЕС та Кременчуцькій ГЕС. ДніпроГЕС – це Запорізька область, Кременчуцька ГЕС знаходиться у Кіровоградській області, а Дністровська – у Чернівецькій.

Представник окупаційної влади в Запорізькій області Володимир Рогов також повідомив про удар по Дніпровській ГЕС. За його даними, сталося "потраплення" до підстанції, що знаходиться біля ДніпроГЕС, після чого "великі перебої з електрикою в місті почалися".

Внаслідок ранкових атак на Дніпропетровщині є серйозні руйнування внаслідок влучення по об'єктах енергетичної інфраструктури у Дніпрі та Павлограді, написав у телеграм-каналі голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко. У Кривому Розі ракета потрапила до промислового підприємства, повідомив голова міської адміністрації Олександр Вілкул.

На Вінниччині збита ракета впала на цивільний об'єкт, є руйнування, повідомив губернатор Сергій Борзов. Цей регіон не так часто підпадає під російські удари. Виняток - вибух у Будинку офіцерів у липні, жертвами якого стали 27 людей. 11 жовтня у Вінницькій області дронами-камікадзе було атаковано Ладижинську ТЕС. Борзов не уточнив, куди припав удар цього разу.

Над Львівською областю російські ракети збили сили ППО, стверджує голова обласної військової адміністрації Максим Козицький.

ЗМІ також повідомляли про вибухи у Житомирській, Черкаській, Рівненській та інших областях. Інформація про збиті над Волинською областю ракети була визнана українською владою неправдивою.

Наслідки ранкових обстрілів

Українські залізничники повідомили, що через обстріл об'єктів енергетики деякі ділянки колії залишилися без електрики. На лінії було виведено резервні тепловози.