Під Луганськом п'ятеро мобілізованих росіян збігли жити до лісу

 Мобілізація у Росії розпочалася 21 вересня (фото архівне)

П'ять людей, мобілізованих з Томської області та відправлених до окупованої Луганської області, залишили свою військову частину та пішли до лісу.

Про це повідомляє російська  «Свобода».

Їм загрожують порушенням кримінальних справ про дезертирство. У лісі вони ховаються вже понад два тижні, востаннє зв'язувалися із рідними 17 жовтня.

Мати одного з втікачів Олена Солодовнікова розповіла «Сибір. Реалії», що її сина мобілізували 26 вересня і пообіцяли, що він проходитиме тримісячну підготовку у військовій частині Омська.

Проте вже 29 вересня його з товаришами переправили під Ростов-на-Дону, а за тиждень - до Луганської області. За даними джерела Сибір.Реалії, в обох військових частинах їх назвали "м'ясом" та "фаршем". Солодовнікова зазначає, що під Луганськ її сина відправили без продовольства та боєприпасів.

На Луганщині томічі, за словами Солодовникової, потрапили під мінометний обстріл і були змушені відступати.

"Вони йшли як піхота, ніякої техніки не було. Автомати були, але що вони з автоматами проти танків підуть?" - каже мати.

За її словами, командування на полі бою теж ніякого не було: "головним" було призначено такого ж мобілізованого у званні сержанта, який не розумів, що робити. Солдати відступили до лісу.

"Зараз вони самі по собі. З наметів зробили якийсь тент, вдень палять багаття, щоб зігрітися, вночі гасять", - розповідає Солодовнікова.

Соломатина заявила їм, що "офіцери відмовляються працювати із дезертирами".

Видання "Тайга.інфо" також розповідає, що багато мобілізованих з Томської області опинилися на передовій без навчання та екіпірування. З деякими з них родичі втратили зв'язок і намагаються досягти ясності у місцевої влади.

Кримінальна стаття про дезертирство під час мобілізації чи війни передбачає до 15 років позбавлення волі в росії.

Нагадаємо, у Сватовому російські військові скупчуються у школах під час уроків.

Світлина - "Радіо Свобода"