Антифейк: експерт пояснив, чому американці не змогли б виробляти хімічну зброю в Рубіжному

Рубіжне було майже повністю зруйноване під час боїв

Після захоплення російськими військами Рубіжного пропагандисти окупантів зняли відео нібито на території клініко-діагностичного центру «Фармбіотест». Вони стверджували, що це підприємство розробляло хімічну та біологічну зброю під керівництвом американських спеціалістів. Звичайно ж, ніхто з мешканців Луганщини в це марення не повірив. «Фармбіотест» був усім добре відомий за багато років до початку повномасштабної війни. Діяльність підприємства була прозора та зрозуміла – мова про різноманітні клінічні дослідження та аналізи. Втім, російським пропагандистам очевидні речі досі не заважають час від часу згадувати про «страшну американську біолабораторію» в Рубіжному. «Сєвєродонецьк онлайн» поговорив з директором ТОВ КДЦ «Фармбіотест» Григорієм Цапко про безглуздя, нахабність та неосвіченість росіян, технології американців та подальшу долю одного з найрозвиненіших медичних підприємств Луганщини.

- Чи є у заявах росіян про біолабораторію хоч слово правди?

Впевнений, що спеціаліст у своїй галузі знайде слова, які можуть пояснити будь-кому ті чи інші речі шляхом аналогій. Я також спробую це зробити. У нашому випадку це те саме, що заявити, нібито на станції технологічного обслуговування ми підпільно розробляли і випускали на конвеєр боліди для Формули-1.

Так, у складі нашої компанії, як і у складі тисяч клініко-діагностичних центрів в Україні, тієї ж Росії, були і є біоаналітична та клініко-діагностична лабораторії. Це стандартна практика. Але будь-який фахівець вам скаже, що діагностична та біоаналітична лабораторії – це суттєво інший світ, ніж лабораторія розробки і тим більше – виробничі площі, нехай навіть дослідницькі. При всьому бажанні ми не змогли б створити біологічну зброю, це нонсенс.

Перелік всього нашого обладнання можна знайти у документах стандартметрології, воно стоїть на балансі підприємства – переконайтесь самі. Крім того, ви самі вірите, що біолабораторію можна сховати в такому маленькому місті, як Рубіжне? Чи приховати від півтори сотні наших працівників, що ми нібито розробляли біологічну зброю під наглядом групи англомовних кураторів? Тим більше, що наш центр щодня відвідували сотні людей, журналісти, народні депутати, представники контролюючих органів тощо. Це сюжет швидше для дешевих фантастичних фільмів або порнографічної російської пропаганди.

- Росіяни стверджували, що усім нібито керують американці. У цього є якесь підґрунтя?

Напевно, вони так казали тому, що російська пропаганда намагається відродити в головах своїх рецепієнтів старі постулати про загниваючий захід і шкідливих американців, біологічну зброю, як у старих шпигунських книгах зразка 1970-х… Навіть не знаєш іноді – це сумно, смішно чи страшно усвідомлювати, що можна таке просувати у ЗМІ у 21 столітті.

Я скажу так – ми б з радістю співпрацювали з американцями щодо проведення клінічних досліджень, оскільки їхній рівень і стандарти настільки високі, що на пострадянському просторі багатьом до цього дуже далеко.

Зокрема, у росії. І, на жаль, нам ще не довелося працювати з ними. При цьому зараз ці самі американські компанії в тій же росії проводять близько 1,5 тисяч клінічних досліджень. Чи не зрада це іноагентів у Кремлі?

- Чим насправді займався «Фармбіотест» в Рубіжному до повномасштабного вторгнення рф?

У складі нашого підприємства була ціла низка науково-дослідних підрозділів (інформацію про них можна знайти на нашому сайті або в численних публікаціях), але, наскільки я розумію, «живий інтерес» викликає саме лабораторний комплекс. Поясню. Будь-який аналіз крові, сечі чи інших матеріалів для діагностики захворювань виконується в лабораторії. І, звісно, на устаткуванні світового класу – це Сіменс, Філіпс, Еббот тощо. Можливо, це і всесвітня «змова», як стверджують росЗМІ, але за дивним збігом обставин у сусідній рф такого не випускають і навряд чи випустять. Якщо наявність такого обладнання свідчить про роботу на користь світової буржуазії – то, напевно, кожного власника мультиварки Філіпс чи пральної машини Сіменс теж варто зарахувати до агентів Заходу. Просто сфера використання інша.

Коли як доказ «роботи на США» пред'являють таблички англійською мовою та коробку препаратів американського виробництва – загляньте у свою домашню аптечку. Впевнений, що як мінімум половина препаратів вироблена, зокрема, у США, Німеччині, Франції.

Це робить вас розробниками біологічної зброї? Дублювання назв англійською – це світові вимоги для отримання сертифікації GLP, до якої прагнуть усі лабораторії світу, у тому числі й російські. Просто у більшості російських сюжетів про біолабораторії відбувається банальна підміна понять. До речі, у половині відеороликів, де ми згадуємося як «біолабораторія», відеоряд знято на інших промислових підприємствах міста – як виробничих, так і фармацевтичних, які не мають до нас безпосереднього відношення. Якийсь моторошний мікс у стилі «я його зліпила з того, що було».

Або ще один фейк: ми «розробляли» налбуфін для того, щоб з його допомогою зробити українських солдатів «надлюдьми». Навіть якщо не зважати на той факт, що вони без будь-якого препарату вже надлюди, яким окупанти і в підмітки не годяться…

Відкрийте «Вікіпедію» і перевірте: «Налбуфін» запатентований у 1963 році! Майже 60 років тому! Він досліджений вздовж і впоперек і є найпоширенішим знеболюючим свого класу у світі – у тому числі, у тій же рф. А ми просто проводили дослідження біоеквівалентності його чергового генерика (яких лише в Україні вже 7 чи 8, не кажучи вже про інші країни), вкрай банальна процедура. Ще щось треба коментувати? Препарат 1963 року схожий на новітній винахід біостимуляторів?

- Що сталося із потужностями компанії у Рубіжному?

Як ви самі могли бачити, наше підприємство лежить у руїнах, де продовжують мародерити як окупанти, так і колаборанти. Але більшістю дорогого обладнання, яке через різні причини ми не змогли евакуювати, рашисти не зможуть скористатися через відсутність потрібних компетенцій та професійного рівня.

«Бортові комп'ютери» не запрацюють від удару чоботом, тому центріфуги, капіляр та панчери стануть у нагоді тимчасовим господарям нашого рідного міста лише для забивання цвяхів. Це так «по-русски» …

Але ми впевнені, що незабаром усім все віддасться по заслугах. Найголовніше, що ми змогли зберегти основний кістяк нашого воістину героїчного та патріотичного колективу, який продовжував працювати у багатьох населених пунктах Луганської та Донецької областей на благо та здоров'я всіх українців, поки це було ще можливо. Також нам було під силу евакуювати значну частину унікального обладнання, яке вже знову «в роботі».

- Отже, сьогодні можна казати, що рубіжанський «Фармбіотест» припинив своє існування?

Як відповідь можу процитувати назву книги нашого великого земляка Владислава Титова – «Всім смертям на зло». Ні, ми вижили, збереглися і наші плани розвитку ще грандіозніші, ніж раніше. Ми вже повноцінно виходимо на європейський ринок надання послуг у сфері клініки та біоаналітики.

Війна якось стимулювала нас відійти від свого «комплексу меншовартості» та побачити себе повноцінними та повноправними членами європейської науки та бізнесу. Ми вивчили ринок, конкурентне оточення та зрозуміли – це нам під силу. Тож ми тепер вже компанія з європейськими ім'ям та амбіціями.

Що, однак, не заважає розвивати нові проекти в Україні. Зокрема, йдеться про клініко-діагностичні проекти терапевтичного лікарського моніторингу для пацієнтів з такими тяжкими захворюваннями як епілепсія та онкологія. Це дозволить покращити їхню якість життя та ефективність терапії. Наші цілі такі самі, як і раніше – передові досягнення сучасної науки зробити доступними кожному. Український донбаський характер не дає нам здаватись.

Нагадаємо, стало відомо, що кількість фейків роспропагандистів збільшилась вдвічі.