Знімні зубні протези у стоматологічній клініці Люмі-Дент (Київ)

Як би нам цього не хотілося, рано чи пізно доводиться звертатися до стоматолога-протезиста, щоб покращити зовнішній вигляд та заповнити жувальну функцію. Процедура імплантації дорого коштує, тому пацієнти шукають альтернативний варіант протезування. Не одне десятиліття існують знімні зубні протези, без яких не обходиться сучасна стоматологія.

Що таке знімний протез

Якщо у пацієнта відсутні окремі зубні одиниці або цілковито ряд, у стоматологічній клініці йому запропонують виконати протезування. За ступенем фіксації виділяють:

  • незнімні (імплантати);
  • знімні;
  • комбіновані.

Протезна система, що знімається, покликана замістити відсутні зуби, імітуючи штучну щелепу. На відміну від постійної конструкції її можна знімати та надягати.

 знімні протези 


Які бувають зубні знімні протези

Системи знімних протезів представлені у двох видах.

  1. Повний протез.
  2. Частковий протез.

Для кожного з видів є показання та умови. Повна система виготовляється та встановлюється тоді, коли ряд відсутній повністю. Частковий виріб застосовується тоді, коли є опорні одиниці, на яких базується конструкція.

Повний знімний протез

Цей вид виконаний з матеріалу акрилової пластмаси, що збігається за кольором з яснами та зубами. Його установка частіше пов'язана з відновленням верхньої щелепи, тому що завдяки її анатомічним особливостям базис щільно прилягає до протезного ложа, чого не можна сказати про нижню щелепу, де пластинка тримається лише за рахунок механічної ретенції.

Пластина має естетичну функцію, покращує зовнішній вигляд пацієнта за допомогою штучних зубів.

Часткові знімні протези

Полегшеною конструкцією відрізняються часткові протези. Лікарі радять їх тим пацієнтам, у яких або немає кінцевих одиниць у ряді, або є прогалини протягом ряду. Цей вид передбачає кріплення за природні зуби, що оберігаються від механічних пошкоджень за допомогою коронок.

У частковому протезуванні виділяють:

  • бюгельні (на металевій дузі закріплений акриловий базис);
  • пластинчасті (повністю пластмасові);
  • нейлонові;
  • сідлоподібні.

Розрізняються вони і за способом фіксації:

  • кламерні (кріплення за допомогою металевих гачків);
  • замкові (завдяки замочкам);
  • телескопічні;
  • пелотні.

 знімні протези 

Знімні протези нового покоління

Конструкціями «без піднебіння» називають нові розробки у сфері протезування. Сенс їх полягає в тому, що система розробляється з двох видів матеріалів: акрилової пластмаси, що імітує піднебіння і зуби, і поліуретану, який використовується для телескопічних коронок, що одягаються на зуби, що збереглися. Цей різновид підходить пацієнтам з зубним рядом, що частково зберігся. Переваги знімних протезів нового покоління ґрунтуються на тому, що відсутність штучного «піднебіння» допомагає відчути смак їжі. У ротовій порожнині вони непомітні, виглядають так само, як і природні зуби. Але з погляду процесу пережовування твердої їжі вони поступаються іншим видам протезних виробів.

Протезування зубів у клініці Люмі-Дент

Співробітники стоматологічної клініки Люмі-Дент забезпечать якісне протезування зубів, дотримуючись усіх етапів роботи.

  1. Первинний огляд.
  2. Санація ротової порожнини.
  3. Обточення.
  4. Зняття зліпка.
  5. Підбір кольорової гами штучної щелепи.
  6. Виготовлення протезу.
  7. Приміряння та припасування.
  8. Встановлення коронки.

Не потрібно відтягувати похід до протезиста. Відсутність окремих одиниць збільшує навантаження на інші, що призведе до їхнього швидкого руйнування. Своєчасно поставлені протези забезпечать фізіологічне правильне пережовування їжі, запобігають захворюванням шлунково-кишкового тракту.

Автор статті: Дністранський Вадим Ігорьович