Документалку про лисичанських дітей номінували на “Оскар”

Документалка про лисичанських дітей номінується на “Оскар”

Фільм "Будинок зі скалок" виробництва України, Данії, Швеції та Фінляндії, номінували на отримання “Оскара”.

Список номінантів опублікували на сайті Американської Академії кінематографічних мистецтв і наук. 

Він буде боротися у категорії "Найкращий повнометражний документальний фільм". Загалом у цій категорії п'ять стрічок. Серед них - фільм про Олексія Навального.

У вівторок у Голлівуді оголосили претендентів на нагороди американської кіноакадемії. 

Документалка про лисичанських дітей номінується на “Оскар”

"Отримати номінацію Оскара, тобто стати лише кандидатом на нагороду вже вважається дуже престижним. Документальний фільм з України має шанс на кінопремію", - зазначають рецензенти американської кіноакадемії.

"Будинок зі скалок" понад два роки знімали на Луганщині, а світова прем'єра відбулася у січні 2022 року. Герої фільму - це діти та вихователі Лисичанського центру соціально-психологічної допомоги.

У цих дітей дві війни: одна - через росіян, інша - вдома, розповідають творці фільму. Сюжет фільму - реальні історії з їхнього життя.

"Це фільм про дітей зі складних родин, які потрапили до притулку поруч з війною. В притулку вони проводять 9 місяців - і або повертаються до батьків, або потрапляють в інтернат чи прийомну родину", - розповідає про стрічку її другий режисер та лінійний продюсер Азад Сафаров.

Фільм розповідає, як група вольових соціальних працівників невтомно працює в особливому дитбудинку поблизу лінії фронту, щоб створити для дітей такий необхідний безпечний простір, поки державні органи та суди вирішують їхню долю.

“То було десь два роки тому… Ковід вже увірвався в наше життя і було багато різних заборон, а вони наполягали, що хочуть зняти в нас кіно. Про наших дітей, про Україну… так розповідали, що відмовити було неможливо. 

Сьогодні про цей фільм говорить увесь світ і напередодні премії перегляди поновляться, міжнародна спільнота говоритиме про талановитих творців цієї стрічки та про луганське місто… наш Лисичанськ, який тепер не впізнати, і про найдорожче - про наших діток…”, - прокоментував новину голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Документалка про лисичанських дітей номінується на “Оскар”

Результати премії “Оскар” оголосять у березні 2023 року.