Європейський суд з прав людини визнав, що росія захопила Луганщину в 2014-му

Європейський суд з прав людини визнав, що росія захопила Луганщину в 2014-му

Європейський суд з прав людини встановив, що території, тимчасово окуповані у 2014 році, були під фактичним контролем росії з 11 травня 2014 року.

Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Прийняте рішення ЄСПЛ стосується міждержавної справи «Україна та Нідерланди проти росії» (заяви №№ 8019/16, 43804/14 і 28525/20).

Тобто, йдеться про проміжне рішення Суду – визнання підсудності цієї справи ЄСПЛ. У майбутньому Велика Палата винесе рішення по суті справи.

Вчорашнім рішенням ЄСПЛ визнав, що російські військові були активно присутні на Донбасі, починаючи з квітня 2014 року, і що мало місце широкомасштабне розгортання російських військ ще у 2014 році.

Крім того, Суд встановив, що росія здійснювала фактичний контроль над захопленими на сході України регіонами та мала вирішальний вплив на цих територіях у результаті військової, політичної й економічної підтримки «днр» і «лнр».

Суд також встановив, що держава-відповідач надавала зброю й інше військове обладнання окупаційним органам «днр» і «лнр» у значних масштабах на ранніх стадіях їх створення.

Зазначимо, що справа «Україна та Нідерланди проти росії» охоплює три міждержавні заяви:

  • щодо систематичних порушень з боку росії на тимчасово окупованих територіях на сході України низки статей Європейської конвенції з прав людини, зокрема статті 2 про право на життя, статті 3 про заборону катування, статті 4 про заборону рабства тощо (№ 8019/16);
  • викрадення дітей на сході України та їх тимчасове вивезення у росію (заява № 43800/14);
  • збиття літака рейсу MH17 в липні 2014 року (заява «Нідерланди проти Росії» № 28525/20).

Що означає ухвалене рішення для України?

Визнання міжнародним судом, що росія є державою-окупантом з 2014 року. Тобто чітко визначено час, починаючи з якого розглядатиметься вчинення підконтрольними росії збройними формуваннями злочинів на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Таким чином, встановлено, що саме російська федерація, у разі доведення порушення Конвенції, є відповідальною за злочини проти цивільного населення й інші акти агресії на захоплених територіях сходу України.

Наступна стадія – розгляд справи по суті, після якої Велика Палата ЄСПЛ має винести остаточне рішення.

Раніше повідомлялось, що викрили колишнього «заступника міненерго лнр», який «передав» окупантам вугільну галузь Луганщини.