Для чого окупанти заблокували мобільний інтернет на Луганщині

Для чого окупанти заблокували мобільний інтернет на Луганщині

У самопроголошеній «лнр» з’явилися нововведення. Тепер окупанти вирішили, що людям на території так званої «республіки» не потрібні послуги мобільного інтернету. Зокрема, відомо, що мобільний оператор самопроголошеної «лнр» "Мобільні комунікаційні системи" (МКС) з 11 лютого вимкне послугу надання мобільного інтернету з усіх тарифних планів.

У соцмережах люди намагаються висловити певне обурення, але оператори суто технічно відповідають на запитання користувачів.

Певні джерела запевняють, що ситуація пов’язана з роботою українських розвідників. Цю версію частково підтверджує й очільник Луганщини Сергій Гайдай.

Що відбулося

Оператор «МКС» повідомив своїх користувачів, що з 11 лютого послуга мобільного інтернету для них не доступна. Натомість окупаційний мобільний оператор пропонує у 10 разів збільшити кількість безкоштовних хвилин у двох своїх тарифах.

МКС

Жителі самопроголошеної «лнр» обурені такими новинами.

«Тобто мобільного інтернету взагалі не буде?», - запитують вони.

мкс
Оператор «МКС» каже, що послуга обмежена згідно розпорядження органів виконавчої влади.

Телеграм-канал «Донбасс решает» з посиланням на своє джерело пише, що це зроблено, щоб ускладнити роботу українським агентам. І що послугу повернуть, коли буде відповідне розпорядження.

мкс

Як відомо, наприкінці січня директор «МКС» Едуард Єгоров інформував, що мобільного інтернету немає по всій території самопроголошеної «лнр».

Проте тоді він казав, що послуга мобільного інтернету тимчасово недоступна у зв'язку з технічними особливостями, інші ж послуги мобільного зв'язку працюють у штатному режимі.

Про що це говорить

Сьогодні ситуацію також прокоментував голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Він підтвердив версію, що окупанти бояться «зливу» даних ЗСУ. А також назвав іншу причину.

Зокрема, він погодився з тим, що така ситуація дійсно відбувається і що у росії є всі можливості для цього.

«З приводу технічної можливості все, що стосується зв’язку і пропаганди, тут росія реально попереду планети цілої. Тому що перше, що вони робили, коли заходили у Рубіжне чи у Сєвєродонецьк, це вони як раз глушили український зв’язок і намагалися налагодити свій зв'язок, як мобільний, так і інтернет. І це в них дійсно вдавалося чудово. Натомість обігріву в людей досі немає», - каже Гайдай.

Він підтвердив, що вони вимикають навіть доступ до мобільного інтернету.

І на це є кілька причин. Перша – підготовка до повномасштабного наступу, друга – страх, що місцеві надаватимуть їхні координати Збройним Силам України.

«Це свідчить про те, що вони, з одного боку, готуються до повномасштабного наступу, з іншого – вони дуже бояться, щоб місцеві жителі не давали інформацію про розташування техніки та особового складу», - вважає Гайдай.

Як відомо, влітку на Луганщині окупаційна влада заблокувала мобільний зв'язок та інтернет. Окупанти повністю вимкнули мобільних українських операторів. 

«Вони поставили своїх операторів. Вони почали блокувати інтернет, зараз тільки за допомогою VPN можна заходити на деякі сайти, вони по школах дали чітке розпорядження – тільки «лнрівська» освіта і все. Багато батьків відмовляються. Вони готові хоч і дистанційно, але навчати дітей за українською освітньою програмою», - каже Гайдай.

У липні оператор «МКС» (раніше – "Лугаком") запустив першу базову станцію зв'язку в окупованому Сєвєродонецьку. Тоді її роботу забезпечував генератор. 

У вересні для «підвищення обороноздатності» росіяни вже вимикали мобільний інтернет на Луганщині.  Нагадаємо, що саме в той час відбувався контрнаступ ЗСУ і ситуація на Луганщині була доволі «гарячою» для окупантів.

Чим наразі закінчиться чергове блокування інтернету на Луганщині невідомо, але можна помітити, що окупанти роблять такі кроки в момент певного загострення на фронті. Тому, цілком ймовірно, що зараз слід очікувати якихось змін на лінії зіткнення.

Про це сьогодні також казав очільник Луганщини – окупанти підтягують резерви, техніку, розвідують позиції. Тому їм точно не вигідний «злив» інформації звідти.