Луганська «Лють». Оголосили набір до нового штурмового загону поліції

Луганська «Лють». Оголосили набір до нового штурмового загону поліції

У рамках рекрутингової кампанії «Гвардія наступу» розпочали набір добровольців до штурмового підрозділу «Лють» Національної поліції України. До його складу увійшли полки спеціального призначення «Сафарі» та «Цунамі», батальйон патрульної служби поліції особливого призначення «Луганськ-1 імені Героя України Сергія Губанова».

Про те, хто може вступити до лав штурмового загону та які задачі виконуватимуть його бійці, розповіли журналістам «Сєвєродонецьк онлайн» під час брифінгу в Дніпрі.

Оголосили набір до нового штурмового загону поліції "Лють"

Брифінг в Дніпропетровській ОДА

«Ми майже рік вже чинимо успішний опір величезній «махині». На нас напала країна, яка має більше 140 мільйонів населення. На жаль, їхня потужність в особовому складі набагато більша. Ми чинимо успішний супротив, але резерви у ворога достатньо потужні. Тому прийняте рішення укомплектувати нову бригаду.

Це суто добровільна кампанія. Нам потрібні вмотивовані люди, які пройдуть фахову підготовку. Потім вони займатимуться певними специфічними завданнями. Зі свого боку ми зробимо все можливе, щоб новий підрозділ був забезпечений усім необхідним. Він має збільшити міць Сил оборони України й допомогти деокупувати всі наші території. Головна мета – отримати якісно нові, чудово оснащені й підготовлені бойові формування», – розповів начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Оголосили набір до нового штурмового загону поліції "Лють"

Начальник ГУНП у Луганській області Олег Григоров

Як розповів начальник ГУНП у Луганській області Олег Григоров, штурмову бригаду «Лють» утворили в системі МВС у січні. Вона складатиметься з близько 4 тисяч осіб.

«Наразі в ГУНП в Луганській області, як і в інших областях, оголошений набір на заміщення вакантних посад у новоствореній бригаді. Вимоги до кандидатів з урахуванням військового стану значно спрощені. Кадрові підрозділи отримали вказівку приділити максимальну увагу всім людям, які виявили бажання нести службу в органах Національної поліції в складі бригади «Лють».

Грошове утримання буде максимально збільшене в умовах виконання бойових завдань, стабілізаційних заходів. Десь на рівні 100 тисяч гривень буде заробітна плата у рядового складу. «Лють» – це штурмова бригада, яка виконуватиме і військові, і поліцейські функції», – сказав Олег Григоров.

Бійці системи МВС

Бійці системи МВС, які боронять Україну

«Об’єднана штурмова бригада «Лють» – це воєнізований підрозділ поліції нового зразка. Її бійці – вольові та вмотивовані воїни, готові захищати Україну й нищити ворога на всіх фронтах. Полки спеціального призначення «Сафарі» та «Цунамі», батальйон патрульної служби поліції особливого призначення «Луганськ-1 імені Героя України Сергія Губанова» - підрозділи поліції, яких об’єднала «Лють». 

Це – бійці, які виконували бойові завдання на Київщині, Запорізькому, Харківському, Херсонському і Донецькому напрямках. Буча, Ірпінь, Херсон, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Ямпіль і Бахмут – міста, які загартували бойовий дух кожного нашого воїна. Бригада «Лють» – це два штурмові полки, батальйон особливого призначення, артилерійський полк і рота спеціальних операцій. У їхньому арсеналі – бронетехніка (БМП, БТР, КОЗАК), артилерійське, зенітне, протитанкове та снайперське озброєння. 

Відсіч та стримування збройної агресії проти України, проведення штурмових дій, знешкодження диверсійно-розвідувальних груп і незаконних збройних формувань ворога, аеророзвідка, виявлення позицій ворога та знищення противника – основні завдання Об’єднаної штурмової бригади «Лють».

Оголосили набір до нового штурмового загону поліції "Лють"

Бійці системи МВС, які боронять Україну

За словами командира батальйону патрульної служби поліції особливого призначення «Луганськ-1» імені Героя України Сергія Губанова Олександра Твердохліба, підрозділи, які першими увійшли до складу бригади «Лють», вже зарекомендували себе в умовах війни.

«Батальйон «Луганськ-1» створили ще в травні 2014-го року. Він має свою історію, своє коріння. Без ротацій знаходився до 2022 року в Луганській області. Після початку повномасштабного вторгнення брав участь майже в усіх військових операціях, наступах, звільненні населених пунктів України.

Оголосили набір до нового штурмового загону поліції "Лють"

Командира батальйону «Луганськ-1» Олександр Твердохліб

В умовах сьогодення сил нам дійсно не вистачає. Потрібно згуртовуватись. В лавах національної поліції багато спеціалістів, які мають досвід участі в АТО, мінометників, артилеристів, танкістів. Тому вирішили об’єднати цих людей в окремий підрозділ, який зможе суттєво вплинути на ситуацію.

До бригади «Лють» набирають діючих співробітників поліції та цивільних добровольців. Основний критерій – мотивація, готовність до активних дій. Разом з військовими ці люди першими заходитимуть до населених пунктів, звільняти їх та рухатись долі до повної нашої перемоги, до виходу на кордон України», – сказав Олександр Твердохліб.

Оголосили набір до нового штурмового загону поліції "Лють"

Бійці системи МВС, які боронять Україну

Відповідаючи на питання журналістів, він зазначив, що наразі бійці підрозділу захищають Лиман на Донеччині.

«Ворог підтягує резерви, не рахується з людьми. Тому нам заздалегідь потрібно підготувати боєздатні частини. Нам не потрібно взяти з вулиці цивільних, переодягнути у військову форму та, як росіяни, кидати їх на передову, щоб вони там одразу загинули. Ми бачили, як росіяни штурмували Соледар та Бахмут, завалюючи їх тілами своїх мобілізованих.

Нам потрібні люди, які знають куди вони йдуть, за що вони йдуть. Нам потрібен час, щоб підготуватись. Західні партнери прийняли стратегічні рішення з передачі важкої військової техніки. Це буде потужне штурмове угрупування, і потрібно, щоб з ним були підготовлені спеціалісти. Так, ми б хотіли вже завтра піти звільняти Луганську область, але нам треба перемогти по всій Україні в цілому», – додав Сергій Гайдай.

Оголосили набір до нового штурмового загону поліції "Лють"

Начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай

Стосовно ситуації на Луганщині він зазначив, що вона залишається вкрай важкою.

«Ніхто не зупиняв мобілізацію в росії, вона була закінчена лише на словах. Насправді людей набирали. Набирали їх сотні тисяч. Вони не рахуються з людьми, тому той непотріб, який не представляв цінності, вони кинули в саме жерло одразу, але декілька сотень тисяч свіжомобілізованих були відправлені в різні частини росії та білорусі, де вони закінчують двомісячну підготовку.

Тобто це вже більш-менш підготовлені військові. Це не кадрові військові, не такі професійні боєздатні частини, які добре воюють, але все одно це краще, ніж перші мобілізовані. Зараз, я думаю, вони вже закінчили своє навчання, їм ще потрібно два-три тижні на логістику, вони вже потроху збирають по різних напрямках в Україні, зокрема на Луганщині.

Ми вже бачимо, що скупчення набирає оберти, підтягують техніку. Вже збільшилась кількість наступів на наші позиції, вони зондують слабкі місця, щоб потім розвивати там наступ. Це Сватівсько-Кремінський напрямок та Білогорівка», - розповів Сергій Гайдай.

Оголосили набір до нового штурмового загону поліції "Лють"

Начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай

За його словами, жителів окупованого Сєвєродонецька змушують отримувати російські паспорти.

«Багато повідомлень приходить мені в особисті, люди кажуть: "ми не хочемо, але ні пенсії отримати, ні чогось іншого". Вони виїхати не можуть. Для того, щоб виїхати зараз з окупованої частини Луганської області та отримати пенсію на території України, треба 3-4 доби та 300 євро. Для людей це дуже важко фінансово.

Хто пішов у колаборацію – тим легше, але виключно на певний час. Далі вони будуть або втікати, або відповідати за законом України. Для тих, хто не співпрацював з окупантами, повернутись до українського суспільства буде не складно. Такі люди є, багато з них нам допомагають. Діляться інформацією. Інші люди просто живуть своїм життям, займаються побутовими речами, особливо в сільській місцевості. Тим, хто в містах, набагато важче: все зруйновано, опалення, електрики немає», – сказав очільник Луганщини.

У соцмережах поширюють список будинків у Сєвєродонецьку, які нібито планують знести

Знищений окупантами будинок в Сєвєродонецьку

За його інформацією, 90% житлового фонду Сєвєродонецька постраждали від російських обстрілів, 70%  - критично. Ці будівлі окупанти зноситимуть

«Наразі 70 будинків вони визначили під знос. Вони не будуть їх розбирати, шукати та діставати звідти тіла жителів. Їм потрібно знищити докази своїх злочинів. Тому, якщо найближчим часом не відбудеться наступ, будинки позносять», - розповів Сергій Гайдай.

Фото: Луганська ОДА, МВС України.

Раніше повідомлялось, що окупаційні ресурси опублікували відео самопроголошеного «мера» Лисичанська Андрія Скорого, у якому він заявляє про захоплення Білогорівки.