Директору «Луганской железной дороги» "світить" 15 років тюрми

Директору «Луганской железной дороги», який організує перевезення окупаційних військ та військової техніки, "світить" 15 років тюрми

СБУ повідомила про підозру у вчиненні злочинів проти національної безпеки України очільнику так званого «государственного унитарного предприятия лнр «Луганская железная дорога».

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк. 

Це транспортне підприємство створили окупанти у 2015 році на базі захопленого майна «Укрзалізниці».

З травня 2019 року його очолює колишній працівник Луганської дирекції залізничних перевезень, який перейшов на бік ворога.

Під його керівництвом підприємство надає транспортні послуги фізичним та юридичним особам, зареєстрованим на тимчасово окупованій території та в рф.

Однак, передусім, залізничний транспорт використовують в інтересах ведення росією війни проти України та пограбування захоплених росіянами територій.

Так, за даними оперативників СБУ, директор так званої «Луганской железной дороги» причетний до незаконного вивезення залізничним транспортом великих обсягів вугілля та пшениці з тимчасово окупованої території регіону.

Лише з червня по жовтень 2022 року із захоплених північних районів Луганщини окупанти вивезли 1 661 вагон (понад 100 тисяч тонн) викраденої української пшениці.

З лютого минулого року по теперішній час так званий «гуп лнр «Луганская железная дорога» надає армії агресора послуги з передислокації військової техніки та особового складу, які воюють на сході України.

Слідчі СБУ повідомили директору окупаційної залізниці про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада).

Правопорушнику загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях продовжують досудове розслідування за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Нагадаємо, на Луганщині окупанти розікрали фермерське господарство та захопили у жінки засіяну ділянку.