Датчики руху охоронної сигналізації: опис, технічні характеристики, ціна

Датчики руху охоронної сигналізації: опис, технічні характеристики, ціна

Датчики руху охоронної сигналізації: опис, технічні характеристики, ціна

Охоронна сигналізація із датчиком руху — ефективний засіб безпеки. Функція датчика полягає в тому, що при виявленні активності в охоронній зоні він спрацьовує і запускає реакцію охоронної системи. Відповіддю може бути сигнал тривоги чи інша дія.

Великий асортимент якісних датчиків руху за посиланням: https://www.bezpeka-shop.com/catalog/datchik_dvizheniya/

Що являє собою датчик руху

Детектор руху складається з випромінювача та приймача, який вловлює відбиті хвилі (сенсора). Ще один елемент системи — електронна панель, часто інтегрована, яка керує сенсором або кількома відразу, інтерпретує відбиті сигнали, аналізує та включає оповіщення, коли це потрібно.

Сучасні датчики управляються віддалено через мобільний додаток або його десктоп-версію. Часто вони інтегровані з онлайн-платформою або хмарою, що дає змогу переглядати отримані дані. Якщо датчик під’єднаний до відеокамери, можна відразу побачити що трапилось.

Дві функції датчиків руху

Детектори руху виконують дві основні функції: надають безпеку та забезпечують додаткові зручності. У першому випадку при спрацьовуванні включається сигнал тривоги або відеозапис, інколи ж і те, й інше. У другому випадку спрацьовування запускає асоційовані з датчиком інтелектуальні пристрої, наприклад, розумний замок (автоматично відчиняються двері або ворота), смартосвітлення, опалення, кондиціювання повітря тощо.

Типи датчиків руху

Розрізняють пасивні та активні датчики руху. Пасивні використовують інфрачервоне випромінювання для виявлення теплового об'єкта. Активні використовують принцип радіолокації. Вони випромінюють і приймають хвилі, які досягають об'єкта, що рухається, і повертаються назад.

Найпоширенішими є два типи:

  • Пасивний інфрачервоний (PIR) — детектор визначає інфрачервону енергію (тепло тіла), контролюючи зміну температури у зоні дії. Це найпоширеніший тип у домашніх охоронних системах.

  • Мікрохвильовий — датчик посилає мікрохвильові імпульси, а тоді вимірює їх відбиття від об'єктів. Така технологія дає змогу охопити більшу площу, ніж інфрачервона, але більш вразлива для електричних перешкод. Вартість мікрохвильових детекторів вища, ніж інфрачервоних.

Популярні також комбіновані датчики, які одночасно використовують дві технології — пасивну інфрачервону та активну мікрохвильову. Це підвищує точність та ефективність, зменшуючи кількість хибних спрацювань.

До менш поширених типів датчиків відносяться:

  • Ультразвукові — використовують імпульси ультразвукових хвиль.

  • Зональні, або відбивні — в них світлодіод випромінює інфрачервоні промені, їх відбиття дає змогу виміряти відстань до об'єкта, яка змінюється, й у такий спосіб виявити переміщення.

  • Радарні, чи радіолокаційні — переважно використовуються у промисловості.

  • Вібраційні — виявляють вібрації, спричинені рухом об'єкта.

Крім того, датчики руху бувають провідними та бездротовими:

  • Дротові частіше використовують на промислових об'єктах, оскільки кабелі складно вбудувати в інтер'єр, не втративши естетичності. Вони складніше монтуються, тому зазвичай їх встановлюють професіонали. Відповідно, встановлення дорожче. Однак вони дешевші в експлуатації. Ще однією перевагою є автономність, безпечність та менша залежність від електричних перешкод.

  • Бездротові естетичні, не потребують професійного монтажу, легко налаштовуються. До мінусів відноситься залежність від мережі інтернет та вразливість для кіберзлому.

Від чого залежить ціна

Ціновий діапазон датчиків руху надзвичайно великий. Ціна залежить від типу датчика, розміру зони його охоплення, а також додаткових функцій, таких як сумісність зі смартсистемою будинку або віддалений контроль через мобільний додаток. Звісно, на вартість впливає виробник. Датчик з тим самим набором функцій від відомого виробника може коштувати в рази дорожче, ніж пристрій анонімної фірми. Інколи цінова різниця виправдана високою якістю матеріалів та ретельністю виконання, але буває і так, що левова частка ціни оплачує лише ім'я фірми.