«Сєвєродонецьк онлайн» визнали найбільш гендерночутливим виданням на Луганщині

«Сєвєродонецьк онлайн» визнали найбільш гендерночутливим виданням на Луганщині

Видання «Сєвєродонецьк онлайн» стало найбільш гендерночутливим серед місцевих ЗМІ у лютому.

Про це йдеться у результаті моніторингу на сайті Донецького прес-клубу.

Зміст 1028 новин, що побачили світ на дев’яти найбільш популярних сайтах Луганщини з 13 по 19 лютого 2023 року, продемонстрували, що Індекс гендерної чутливості онлайн-видань в регіоні наразі дорівнює 39%. Переважна більшість текстів (94%) стосуються війни.

«Однак, незважаючи на начебто суто «чоловіче обличчя» війни, луганські медіа намагаються об’єктивно висвітлювати події, пишучи про жінок-політикинь, комунікаційниць, військових, активісток-волонтерок, переселенок і, звісно ж, постраждалих від бойових дій», - йдеться у моніторингу.

До аналізу цього року потрапили популярні регіональні сайти "В час пик", "Зміст", "ИртаFax", "Реальная газета", "Сєвєродонецьк онлайн", "Східний варіант", "Трибун", "0642.ua — Сайт Луганска" та "CityNews". Частка жінок як експерток (кого цитують) складає у них 14%, а героїнь (кого згадують, але вони не «говорять») – 26%.

Скласти власне враження про те, як жінки і чоловіки представлені в матеріалах регіональних медіа Луганської області під час війни, можна за допомогою діаграми.

гендер


З огляду на ці показники, найбільш гендерночутливим у лютому стало видання «Сєвєродонецьк онлайн» (49%): тут у чверті випадків жінки були експертками і в 39% випадків – героїнями публікацій, а фемінітиви видання використовувало у 83% випадків.

Більша кількість жінок – у матеріалах видання «Зміст», однак фемінітиви вжиті лише в половині випадків. Тож видання разом із «0642.ua — Сайт Луганска» посіло третю позицію (по 43%). На другій – «Зміст» і з індексом 44%.

Нагадаємо, волонтерка Ольга Жидкова розповіла свою історію "Сєвєродонецьк онлайн".