Закон про механізм компенсації за знищене та пошкоджене житло. Хто має право, як отримати та хто фінансуватиме

Зеленський підписав Закон про механізм компенсації за знищене та пошкоджене житло


Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України, який запроваджує механізм компенсації за знищене та пошкоджене житло.

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України.

Підписаний Президентом та підтриманий народними депутатами Закон №7198 визначає перелік отримувачів компенсації за знищене та пошкоджене житло, її види, механізм оцінки та прийняття рішення щодо її надання, а також можливості її використання для отримання нового житла.

Компенсації надаватимуть виключно за майно (пошкоджене/зруйноване) з 24 лютого 2022 року.

Закон не поширюватиметься на об’єкти, що на дату введення воєнного стану були на тимчасово окупованій території.

Хто зможе отримати компенсацію за знищене та пошкоджене майно?

  • власники квартир, інших житлових приміщень, приватних, садових та дачних будинків;
  • замовники будівництва приватних, садових та дачних будинків (фіз. особи);
  • фіз.особи, які здійснили інвестування/фінансування будівництва;
  • члени житлових кооперативів, які викупили житло, але не оформили право власності на нього;
  • спадкоємці вищевказаних осіб.

Також право на компенсацію мають ОСББ, управителі, ЖБК. Це стосується відновлення спільного майна багатоквартирного будинку.

Механізм компенсації

Подати заяву на компенсацію можна буде через Дію, ЦНАП, органи соцзахисту або ж нотаріуса.
Рішення щодо надання компенсації  прийматимуть органи місцевого самоврядування, які створюватимуть відповідні Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації. Ці комісії розглядатимуть заяви, проводитимуть огляд зруйнованого житла та визначатимуть суму компенсації.

Розмір компенсації вираховуватиметься відповідно до спеціальної методики, яка наразі розробляється Урядом.

Зокрема, особи, чиє житло було зруйновано, отримають житловий сертифікат, який відображатиме суму компенсації, та протягом 5 років зможуть його використати для придбання нового житла.

Наразі уряд розробляє алгоритм компенсації для осіб, чиє житло було пошкоджено.

Джерела для фінансування компенсації:

  • Фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури
  • кошти державного та місцевих бюджетів
  • кошти МФО, інших кредиторів та інвесторів
  • міжнародна технічна, поворотна або безповоротна фінансова допомога
  • репарації або інші стягнення з рф.

Відновлення пошкодженого та зруйнованого житла є одним з основних напрямів діяльності новоствореного Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України (Агентство відновлення). Завдяки схваленню парламентом механізму компенсації Агентство отримує можливість розпочати роботу з планування та реалізації проєктів відновлення та будівництва житла.

Законопроєкт передбачає, що Реєстр пошкодженого та знищеного майна виступатиме єдиною базою даних для фіксації руйнувань та компенсації.

Розробку державної політики компенсації здійснюють Міністерство відновлення, Міністерство цифрової трансформації України, Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, зокрема голова Комітету і один з авторів законопроєкту Олена Шуляк. Підтримку в цьому процесі надавав USAID / UK aid проєкт TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах.

17 лютого прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що українці подали через "Дію" понад 325 тис. повідомлень про знищене чи пошкоджене житло через російську агресію проти України.

23 лютого народний депутат Ярослав Железняк повідомив, що Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №7198 щодо створення держреєстру пошкодженого і зруйнованого війною майна та порядок компенсації за нього від держави - "за" проголосували 275 депутатів.

Як повідомлялось, Кабмін розширив та спростив порядок подання інформаційного повідомлення про зруйноване чи пошкоджене майно внаслідок збройної агресії рф. Відповідну постанову розробила команда Мінреінтеграції.