До 15 років засудили білоруських найманців

До 15 років засудили білоруських найманців

З початку року за матеріалами військової контррозвідки Служби безпеки засудили 10 бойовиків, які брали участь у збройній агресії проти України. Суд призначив їм покарання від 8 до 15 років ув’язнення.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Серед засуджених – співробітник білоруського кдб. У складі російської приватної військової компанії «редут» він воював проти Сил оборони на Харківському і Краматорському напрямках.

Українські захисники взяли найманця у полон під час одного з боїв на Донеччині у вересні минулого року. Він намагався видати себе за «рядового» бойовика й тим самим хотів приховати свою приналежність до спецслужби рб.

Однак співробітники Служби безпеки «розкололи» зловмисника і здобули від нього інформацію про поставлені завдання.

Ще один білоруський найманець отримав реальний термін ув’язнення. Цього разу зловмисником виявився штурмовик приватної військової компанії «Вагнер» з позивним «заспа».

У липні минулого року він незаконно прибув на територію Донецької області, а через чотири місяці потрапив у полон військовослужбовців ЗСУ.

Також термін за ґратами проведе громадянин рф, який у складі групи вогневої підтримки батальйону «сомалі» обстрілював позиції ЗСУ неподалік селища Піски Донецької області.

Крім цього, засудили бойовика, який ще у 2015 році вступив до 2-го батальйону 202 полку 2-го армійського корпусу «народної міліції «лнр».

Як навідник бойової машини він обстрілював українські міста з реактивної системи залпового вогню «Град».

Цих та інших зловмисників суд визнав винними за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • 111 (державна зрада);
  • 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації);
  • 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);
  • 447 (найманство).

Нагадаємо, бойовику «лнр» повідомили про підозру у держзраді.