Пристрій для вимірювання тиску

Медичний прилад тонометр необхідний для визначення рівня артеріального тиску. Такі показники слугують основною інформацією  стосовно стану серцево-судинної системи. За допомогою апарату вимірюється систолічний та діастолічний тиск. 

Тонометры можуть бути:

  • Механічними, при якому пульс вислуховує та фіксує людина за допомогою стефандоскопа та вручну качає грушу. Показники досить точні, проте якщо людина має не дуже хороший слух, то це може стати проблемою для правильного вимірювання. 
  • Напівавтоматичними - з таким апаратом вручну лише накачується манжета за допомогою груші, все інше техніка робить сама. Процедуру можна проводити навіть через тонкий одяг, це не вплине на фінальні показники. 
  • Автоматичними, тут все що потрібно від людини, це лише натиснути кнопку ввімкнення апарату. Почекати декілька секунд та переглянути результати вимірювань які будуть показані на табло. Є моделі в яких манжета кріпиться в області плеча та на зап'ясті. 

Автоматичні та напівавтоматичні тонометри відносяться до єдиної групи - електронні тонометри. 

Як обрати манжету для тонометра

Кожен пристрій для вимірювання тиску має свою манжету, яка кріпиться на зап'ясті або передпліччі, тому діаметр частини руки і буде основним показником розміру необхідної манжети. Тому варто виміряти об'єм руки, отримані результати інтерпретуються наступним чином: 

  1. Манжети розміром до 22 см. встановлюються на дитячих моделях, та на таких які кріпляться на зап'ястя.
  2. Манжети до 36 см, - найпоширеніший варіант манжети яка підходить для дорослих людей з вагою до 90 кг. 
  3. Манжети більше 36 см, призначені для людей, які мають пухкі руки.

Варто пам'ятати, що необхідно використовувати манжету яка підходить за вашими параметрами, якщо використовувати не за розміром, то це може вплинути на правдивість показників. 

Як проводиться вимірювання тиску

Вимірювання тиску пацієнтові можна робити лежачи та сидячи. В положенні сидячі необхідно розташовувати плече під кутом 45 градусів по відношенню до передпліччя, яке в цей час повинно знаходитися на рівній, горизонтальній поверхні. Якщо процедура проводиться лежачі, то плече та передпліччя повинні знаходитись на одному рівні. Сама рука повинна бути без напруження, просто лежати на горизонтальній поверхні. В особливих випадках вимірювати тиск можна і на ногах  коли пацієнт стоїть або лежить. В цей момент манжета одягається на стегно. 

Варто зазначити, вимірюючи тиск необхідно враховувати добові коливання.  Під час сну артеріальний тиск та серцебиття  маюсь більш низькі показники які до ранку піднімаються. Найвищі показники фіксуються під час денної активності. 

Тиск на правій та лівій руці може бути різним, тому необхідно враховувати вимірювання з більшими показниками. Якщо різниця на обох руках не перевищує 15 мм.рт.ст, то це є нормою. 

Додаткові функції які можуть бути в сучасних моделях тонометрів: 

  • Індикатор аритмії. Якщо в тонометрі є така функція, то вона допоможе розпізнати перші симптоми аритмії. Це буде супроводжуватись спеціальним символом на екрані. Проте, варто застережити, що якщо такий символ з'являється досить часто, то це показник того, що варто звернутися до лікаря. 
  • Звуковий сигнал який сповіщає про початок та кінець роботи вимірювання апаратом. Така функція досить корисна особливо для людей які мають слабкий зір. Є моделі які повідомляють отримані результати. 
  • Крім цього, в тонометрах може бути календар, підсвічування кнопок та автоматичне вимкнення. 

Тонометр для вимірювання тиску можна назвати дійсно домашнім помічником який завжди підстрахує якщо ви себе недобре почуваєте. Пам'ятайте якщо у вас паморочиться голова, пульсують скроні, або відчувається дискомфорт в потиличній зоні, то необхідно виміряти свій тиск. Якщо є якісь відхилення, то необхідно звернутись до лікаря, щоб він назначив профілактичне або основне лікування. Тому в кожному будинку повинен бути апарат для вимірювання тиску який допоможе оцінити ваш стан та вказати на наявність проблем роботи серця та судин.