Обзор новостей налоговой инспекции

Нова книга обліку доходів та витрат для підприємців-загальносистемників

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування  зобов’язані зареєструвати нові книги обліку доходів та витрат в податковому органі за місцем своєї реєстрації. Ведення книги обліку доходів і витрат є обов’язковим. У ній за підсумком робочого дня здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати. Книга ведеться за вибором платника податків в паперовому або в електронному вигляді. Форма Книги затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 року № 481 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи - підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01.10.2013р. за № 1686/24218.

 

Податкову накладну можна видавати до її реєстрації в єдиному реєстрі

Платник податку – продавець, який здійснює операції з постачання товарів або послуг, на вимогу покупця може надавати податкові накладні до їх реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Нагадаємо, що реєстрація податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється протягом 15 календарних днів з дати їх складання. Вимоги щодо реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних визначено п.11 2 розділу XX Податкового кодексу.

 

Міндоходів планує використовувати електронні замки для транзитних вантажів на всіх митницях

З липня 2013 року електронні замки з функцією GPS - GSM навігації при ввезенні товарів та транспортних засобів на митну територію України були використані більше 28 тисяч разів у межах пілотного проекту в зоні діяльності Південної митниці. Нагадаємо, електронні замки призначені для забезпечення стовідсоткового контролю в режимі реального часу за переміщенням транзитних транспортних засобів з товарами, які перебувають під митним контролем. Інформація з електронних замків передається в режимі онлайн до моніторингового центру Міндоходів, де опрацьовується Єдиною автоматизованою інформаційною системою. Ці пристрої сигналізують про зняття пломб не уповноваженими на це особами – якщо «транзитний» вантаж насправді призначений для українського отримувача, про це відразу дізнаються у Міндоходів. Таким чином, електронні замки дозволяють точно встановити, чи відповідає режим прямування транспорту тим відомостям, що вказані в документах. За підсумками реалізації пілотного проекту на Південній митниці Міндоходів, практика буде поширена на митниці в інших регіонах України. Для цього Міністерство доходів і зборів вже  розробило Порядок використання електронних замків з функцією GPS-GSM навігації. Проектом відповідного наказу регламентується, що такі пристрої розміщуватимуться за рішенням уповноважених працівників митниць на окремих транспортних засобах, що перетинають митний кордон України з вантажем. Зокрема, такий різновид контролю рекомендований для транзитних вантажів. Зняти замок має право тільки працівник митниці призначення, через яку «транзит» завершує свій шлях територією України. Фахівці Міндоходів підкреслюють, що для платників податків встановлення замків буде безкоштовним, всі витрати на організацію високотехнологічного контролю бере на себе держава.

 

За продаж підліткам тютюну та алкоголю анульовано 527 ліцензій  

За 9 місяців поточного року співробітниками Міндоходів викрито 215 фактів продажу неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Порушники втратили 527 ліцензій на право роздрібного продажу цією підакцизною продукцією. Крім того, за байдужість до здоров’я підлітків підприємцям також доведеться сплатити майже 1,5 млн. грн. штрафних санкцій. У Міністерстві запевняють, що і надалі викриватимуть несумлінних підприємців, які намагаються заробити гроші на здоров’ї підлітків. Незнання закону у даному випадку не є виправданням, оскільки кожен суб’єкт господарювання знайомий з правилами торгівлі цими товарами. Нагадаємо, що відповідно до чинного законодавства, продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім карається анулюванням ліцензій та штрафними санкціями. Розмір штрафу, який застосовується до суб’єкта господарювання, складає 6800 гривень. Втратити ліцензію можна також за продаж алкогольних та тютюнових виробів у невизначених для цього місцях, несплату чергового платежу за ліцензію протягом 30 днів від моменту її призупинення, а також за заявою суб’єкта господарювання

Заместитель начальника ГНИ в г.Северодонецке О.А.Височина