Самореалізація під час війни. Для тих, хто втратив сенс та роботу

Самореалізація під час війни - поради психолога

Під час війни загострилася проблема безробіття та зниження рівня заробітної плати. Разом з тим, психологи констатують збільшення запитів від клієнтів про втрату сенсу життя та бажання рухатись вперед, шукати вихід зі складних життєвих обставин. На жаль, тема втрати сенсу та роботи, а також самореалізації в умовах війни може бути актуальною як для чоловіків, так і для жінок. Обидві статі можуть стикатися зі схожими проблемами під час війни. Такими, як втрата сім’ї, друзів, домівок, знущання або травми. Важливо пам’ятати, що кожна людина має свій унікальний досвід та потреби. Кожній важливо шукати підтримку та допомогу, щоб відновитися після травматичного досвіду війни та знайти нову мету й задоволення у житті. Отже, сьогодні поговоримо про те, як відшукати опори в собі й на які можна спиратися, щоб відновити баланс при втраті сенсів.

«В один день я втратила роботу, перший день якої повинен початися 24 лютого 2022 року. Втратила домівку. У мене опустилися руки. Страх за життя змусив спуститися з дітьми в метро. Там закрилася у собі й впала в ступор, без бажання навіть рухатися. Тільки те, що поряд були люди, які потребували допомоги й на мене розраховували, витягло мене з прірви. Зараз я закінчила курси перукаря, волонтери купили мені набір інструментів і я вже планую відкрити невеличкий салон на два місця У Полтаві», - каже переселенка з Харкова Світлана.

Війна - це складний період для кожного, а особливо для тих, хто втратив роботу й зневірився у собі. Самореалізація може стати важливим інструментом для знаходження мети та задоволення у житті, навіть у такі складні часи.

Ось деякі поради, які можуть допомогти вам під час війни:

Знайдіть свої сильні сторони: подумайте про те, у чому ви дійсно сильні, та спрямуйте свої зусилля на розвиток цих здібностей. Це може допомогти вам знайти роботу або займатися діяльністю, яка приносить задоволення та дозволяє вам відчувати себе корисним.

Заплануйте мету: наприклад, це може бути збір коштів для благодійних цілей, підтримка військових на фронті, допомога місцевій громаді. Мета допоможе вам зосередитися на позитивних цілях та дати сенс вашому життю. Поставте собі питання: «У чому я бачу сенс життя?». Наповніть змістом свої справи та прагнення.

Займіться волонтерством: воно може допомогти вам знайти нових друзів, розширити соціальний кругозір та знайти задоволення від роботи, яку ви виконуєте.

Підтримуйте себе: важливо бути дбайливим зі своїм фізичним та психологічним здоров’ям. Займайтеся спортом, дотримуйтесь правильного харчування та намагайтесь знайти способи, які допоможуть вам зняти стрес та розслабитися.

Навчайтеся новому: навчання може допомогти вам знайти нові можливості та знайомства. Розгляньте можливість навчатися новим навичкам, які можуть бути корисними для вас у майбутньому. Зараз для ВПО різні фонди проводять курси з самопідтримки, медіаграмотності, навчають практикам стабілізації та фінансовій грамотності тощо. Скористайтеся моментом!

Зв’яжіться з іншими людьми: створіть підтримуюче оточення, зв’язавшись з іншими людьми, які поділяють ваші інтереси та цінності. Дбайте про стосунки з близькими, почніть налагоджувати тісніші та глибші взаємини всередині сім’ї та зі своєю родиною. Це може допомогти вам відчути себе більш залученим до життя та знайти нові можливості.

Не втрачайте надію: незалежно від того, наскільки важкими можуть бути війна та її наслідки, важливо не втрачати надію на краще майбутнє. Намагайтеся знайти позитивні сторони в житті та шукати нові можливості.

Будьте терплячими: досягнення самореалізації може зайняти час, тому важливо бути терплячим та не здаватися. Подякуйте собі за всі зусилля, зроблені протягом дня.

Залишайтеся позитивними: спробуйте знайти радість та задоволення у невеликих речах, будьте вдячними за те, що у вас є, та думайте про позитивне майбутнє. Намагайтеся протягом дня помічати такі переживання, як радість, вдячність, любов, а також створюйте більше ситуацій та подій, через які заряджатиметеся позитивними емоціями.

Загалом самореалізація може бути складним процесом, особливо в умовах війни та її наслідків. Однак зосередження на позитивних аспектах життя і пошук нових можливостей може допомогти вам знайти мету та задоволення в житті. Маючи декілька невдалих інтерв’ю чи не отримавши відповіді на резюме, яке розіслали в декілька організацій – з’являються відчуття розчарування, невпевненості та злості на себе й на оточуючих. Це нормальна реакція на ненормальні обставини. Дайте собі час, а також дайте чесну відповідь на питання – скільки часу я приділив пошуку роботи в день? Скільки вклав ресурсів у саморозвиток, у знання й навички, які зараз можуть мені допомогти знайти роботу? Інколи людині складно виходити з зони комфорту й змушувати себе рухатися далі. Та треба! Тільки в такому випадку ви можете дізнатися, що вас очікує попереду!