Верховна Рада визнала рашизм державною ідеологією росії

Верховна Рада визнала рашизм державною ідеологією росії

Верховна Рада України 2 травня прийняла проєкт Постанови “Про Заяву Верховної Ради України “Про використання політичним режимом російської федерації ідеології рашизму, засудження засад і практик рашизму як тоталітарних і людиноненависницьких”.

Про це йдеться на сайті ВРУ.

Проєкт Постанови спрямований на прийняття Заяви Верховної Ради України, яка дозволить визначити форми агресії російської федерації та спонукатиме держави світу до засудження її політики, яка призводить до вчинення воєнних злочинів та геноциду українського народу.

Згідно з актом, ознаками рашизму є мілітаризм, культ особи очільника та сакралізація інститутів держави, самозвеличування російської федерації шляхом насильницького пригнічення та/або заперечення існування інших народів, нав’язування іншим народам російської мови та культури, пропагування ідей “русского міра”, систематичне порушення норм і принципів міжнародного права, суверенних прав інших держав, їхньої територіальної цілісності та міжнародно визнаних кордонів й інше.

Нардепи вважають, що прийняття Заяви дасть можливість вчергове нагадати світу про злочини, вчинені державою-агресором щодо України, та стане черговим етапом притягнення до відповідальності керівництва російської федерації.

За словами нардепа від партії “ЄС” Олексія Гончаренка, у заяві Рада звертається до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав із закликом підтримати засудження ідеології, політики та практики рашизму.

Зазначимо, у Вікіпедії вже з’явилася стаття “Рашизм”, її переклали на понад 30 мов. У ній сказано, що рашизм є різновидом нацизму, фашизму і синонімом терміна “російський нацизм”.

Нагадаємо, путін підписав указ, згідно з яким людину без паспорта рф з липня 2024 року можуть депортувати з окупованої Луганщини.

Керівник Сєвєродонецької МВА Олександр Стрюк зазначив, що це – ще один варіант залякування місцевого населення.