Захисник Сєвєродонецька переміг на "Іграх нескорених"

Захисник Сєвєродонецька переміг на "Іграх нескорених"

На "Іграх нескорених" перші місця у двох номінаціях виборов Олександр Маковей, який переніс 14 операцій після отриманих мінно-осколкових поранень на Сєвєродонецькому напрямку.

Про це повідомила Сєвєродонецька ОВА з посиланням на "Суспільне: Хмельницький".

Переможець "Ігор нескорених", котрі днями відбулися у Львові, військовослужбовець Збройних сил України Олександр Маковей штовхав ядро вагою 4 кілограми. Каже, що був прив’язаний до крісла колісного: "Мусиш вибирати якісь такі пріоритетні види спорту. В мене це штовхання ядра: сидячи я штовхав на крайніх змаганнях, тому що в мене нога не працює. Але коли тебе прив’язали до крісла, і ти зрозумів, що твій рух обмежений, ти не можеш ні нормально скрутитися, ні нормально вийти на фінальні зусилля".

Першу спробу у штовханні ядра Олександр називає невдалою. Пояснює, чому: "На одній нозі через весь стадіон стрибаю, щоб виконати вправу. Прибігаю, сів, не розім’явся. Коли я зробив першу спробу, вона мене не задовільнила. Зібрався і друга спроба була переможною. Друга спроба принесла мені золоту медаль з результатом 8 метрів 27 сантиметрів. Ти просто кайфуєш від цієї атмосфери, кожен побратим за тебе переживає, ти це відчуваєш".

Із п’яти гравців у команді з баскетболу на кріслах колісних досвід такої гри був лише у нього, розповідає Олександр Маковей. Але, каже, мінімальний: "Ми на ходу вчили правила елементарні, стратегію готували. І в нас це все вийшло, ми посіли також І місце у баскетболі на візках. Кільце стандартне, і коли ти стоячи це робиш, це набагато легше, а коли ти робиш це сидячи, то є певний дискомфорт. Під кільцем тільки три секунди можна бути, і тут всі хочуть закинути. Коли ти під кільцем суперника, суперник хоче м'яча забрати, бігом біжить під кільце, ти не встигаєш за ними".

Важке поранення отримав 9 червня 2022 року на Сєвєродонецькому напрямку, каже Олександр. Переніс 14 операцій, але повністю відновити функції ноги так і не вдалося.

"Прилетіла міна, два моїх побратими загинули, я дивом вижив. Дуже сильне було поранення, багато ушкоджень було. Артеріальні кровотечі, одна венозна, легеня, живіт, обличчя, руки, ноги повністю всі були пошкоджені. Витягнули десь 40 уламків. Ще були операції, і ще багато залишилося уламків", - каже Олександр.

За підсумками змагань пройшов національний відбір до збірної команди України і виборов поїздку на "Ігри нескорених", котрі стартують у німецькому Дюссельдорфі 9 вересня і триватимуть 10 днів, говорить Олександр Маковей.

Нагадаємо, сєвєродончанка перемогла на чемпіонаті України з настільного тенісу.