Викрили 5 освітян-колаборантів з Луганщини

Викрили 5 освітян-колаборантів з Луганщини

Співробітники СБУ зібрали доказову базу щодо ще п’ятьох освітян Луганщини, які співпрацюють з окупантами та викорінюють із навчального процесу українську мову, історію та культуру. Серед них троє призначених окупантами директорів навчальних закладів, які перевели освітній процес на «російські освітні стандарти» та ведуть у навчальних закладах кремлівську пропаганду.

Про це повідомила пресслужба 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Слідчі встановили, що очільниця «ГОУ лнр Нещеретовская школа №4» заявила про переведення навчання на стандарти країни-терориста на батьківських зборах. У школі ведеться російська пропаганда, на урочистих заходах виконуються гімни рф та «лнр».

У Біловодську директор ліцею, «реорганізованого» окупантами у «ГОУ лнр «Беловодская средняя школа №1» добровільно співпрацював з самопроголошеною «адміністрацією Біловодського району лнр». У навчальному закладі видано документи про середню освіту зразка угруповання «лнр». Задокументовано, що, виступаючи перед батьками та учнями, директор пропагував рішення путіна та пасічника, які нібито дуже допомогли дітям Луганщини.

Директорка ліцею №56 імені Костянтина Кутового з Щастя, яка працювала на цій посаді багато років та отримала від України звання та нагороди, погодилась на колаборацію з ворогом. Тепер вона бере участь у пропагандистських акціях окупантів, розповідаючи, як усі ці роки захищала учнів від «українських націоналістів».

У Сєвєродонецьку та Новоайдарі на співпрацю з окупаційною владою пішли дві вчительки української мови.

Обидві педагогині не лише працюють за російськими стандартами, а й пропагують через російські ЗМІ впровадження на захоплених територіях «федеральних стандартів», надання навчальної літератури країни-агресора, перепідготовку освітян в рф тощо.

Фігурантам повідомили про підозру за ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Матеріали кримінальних проваджень скерували до суду. 

Нагадаємо, трьом колаборантам-правоохоронцям "світить" по 10 років.