Судитимуть 6 організаторів псевдореферендуму на Луганщині

Судитимуть 6 організаторів псевдореферендуму на Луганщині

СБУ зібрала доказову базу стосовно ще шістьох організаторів псевдореферендуму на Луганщині. Серед них – двоє «голів виборчих комісій».

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк.

Один із них – керівник структурного підрозділу «Луганского государственного медуниверситета имени Святителя Луки».

За даними слідства, під час підготовки та проведення «референдуму» він добровільно обійняв посаду голови «територіальної виборчої комісії № 414 м. Луганськ».

Працівник «навчального закладу» організував процес голосування на дільниці, яка розміщалася на території Луганської обласної клінічної лікарні. Для забезпечення якомога більших показників явки на псевдореферендум медиків зобов’язали взяти участь у голосуванні. Урни з бюлетенями носили по палатах.

«Голова територіальної комісії» заявив російським пропагандистським ЗМІ, що на його дільниці досягнули стовідсоткової явки виборців.

Також слідство встановило, що «дільничну комісію №1403 м.Лисичанська» добровільно очолила колишня заступниця директора одного з лисичанських ліцеїв. До російського вторгнення вона викладала у навчальному закладі українську мову та літературу, але з приходом окупантів «перевзулася» і взяла участь в організації псевдорефрендуму в інтересах анексії ворогом території України.

У якості «членів дільничної виборчої комісії» окупантам допомагали медична сестра, яка працює в цьому ж ліцеї, вчителька біології з Мирної Долини, дві мешканки Марківки Старобільського району.

Ці особи складали списки виборців, перевіряли паспорти місцевих мешканців, що прийшли на виборчі дільниці, видавали та підраховували бюлетені, складали протоколи голосування.

Правопорушники отримали підозри у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України) та в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 110 КК України).

Наразі обвинувальні матеріали перебувають на розгляді в суді.

Фігурантам загрожує до 10 років позбавлення волі та конфіскація майна.

Досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Нагадаємо, раніше СБУ викрила 5 освітян-колаборантів з Луганщини.