Верещук закликала жителів Луганщини виїхати з ТОТ та не отримувати паспорти рф

Верещук закликала жителів Луганщини виїхати з ТОТ та не отримувати паспорти рф

Віцепрем’єр-міністрка України Ірина Верещук звернулась до жителів Луганщини та інших тимчасово окупованих територій з проханням лишити небезпечні населені пункти та відмовлятись від російських паспортів. 

Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

За іі словами, ворожу паспортизацію на тимчасово окупованих територіях український Уряд розглядає як зброю. Це інструмент, яким росіяни намагаються легітимізувати своє перебування на українській території.

Віцепрем’єрка уточнила, що вимушене отримання паспорта для порятунку свого життя не є злочином. Якщо ж людина отримала паспорт і колаборує або вчиняє інші неправомірні з точки зору українського законодавства дії, то правова оцінка цьому надаватиметься у свій час уповноваженими на це органами.

«Досвід Харківщини та Херсонщини засвідчив, що справедливість буде відновлена. Тому я хочу заспокоїти й водночас попередити людей на ТОТ: всі випадки отримання російських паспортів розглядатимуться в контексті тих подій та обставин, за яких це відбувалося. Наша рекомендація як Уряду залишається незмінною: ухилятися від співпраці з ворогом, за можливості не отримувати ворожі паспорти, за можливості – виїхати або дочекатися ЗСУ», – сказала Ірина Верещук.

Нагадаємо, ексмера Рубіжного Сергія Хортіва засудили до 10 років тюрми.