Ексмера Рубіжного Сергія Хортіва засудили до 10 років тюрми

Ексмера Рубіжного Сергія Хортіва засудили до 10 років тюрми

Кіровський райсуд Кропивницького виніс вирок у справі колишнього очільника Рубіжного, який перейшов на бік рф. Суд визнав Сергія Хортіва винним у колабораційній діяльності.

Про це повідомляє Сєвєродонецька районна державна адміністрація.

16 травня 2023 року у Кіровському райсуді Кропивницького відбулася заключна стадія судового розгляду.

Судовий процес відбувався у Кіровському суді, тому що Луганська обласна прокуратура на початку вторгнення рф евакуювалася до Кропивницького й саме там завершила розслідування.

Слухання проходило за відсутності обвинуваченого. Це передбачено українським законодавством в тому випадку, коли обвинувачений переховується від слідства.

Хортіву висунули обвинувачення за ч.1 ст. 111-1 ККУ – публічна підтримка дій рф та ч. 5 цієї ж статті – зайняття посади в окупаційних органах влади.

У березні 2022 року, перебуваючи у Рубіжному, з особистих мотивів та бажання отримати владу, він погодився на пропозицію окупаційної адміністрації рф та представників незаконних збройних формувань «лнр» та обійняв посаду керівника окупаційної адміністрації Рубіжного.

Другий епізод обвинувачення стосується публічної підтримки колишнім очільником міста дій рф. Зокрема, Хортів публічно заявляв, що у війні винні США та Європа, а в Україні "панує фашизм".

Суд визнав Сергія Хортіва винним за обома частинами статті та призначив підсумкове покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Також йому заборонили обіймати посади в органах влади протягом 15 років.

Відбувати покарання він буде у разі затримання.

Наразі триває строк апеляційного оскарження.

Нагадаємо, судді-зрадниці з Луганщини загрожує до 15 років ув'язнення.