Життєві кризи: як їх пережити та чи корисні вони. Поради психолога

Життєві кризи: як їх пережити та чи корисні вони. Поради психолога

Типологія криз залежить від віку. В основному вони пов’язані з переходами з дитинства до підліткового віку, від тінейджерства до молодості, середнього та до похилого віку. Але те, що зараз відчувають українці - зміна місця проживання, неочікувана втрата, адаптація до нових умов, постійний страх за життя (своє та близьких), невідомість та невизначеність майбутнього – це все також криза.

Віктор Франклін, психолог, який пережив концтабори фашистів у другу світову війну, назвав такі кризи екзистенціальними фрустраціями, що пов’язані з втратою сенсу життя. Його цінність залежить від ставлення до самого себе, до своєї ролі як особистості, часу та до якості життя. До речі, радимо прочитати книгу Віктора Франкліна «Людина у пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі». Вона про його досвід виживання у невимовному стражданні.

Життєві кризи є невіддільною частиною нашого існування. Вони можуть виникати з різних причин і мати різну природу, але всі вони вимагають від нас адаптації й змін у нашому житті.

Мабуть, найбільшою кризою вважається підліткова. Вона об’єднує в собі одразу декілька криз. Ось деякі з них.

Криза ідентичності: пов’язана з пошуком своєї особистої ідентичності, цінностей та цілей у житті. Люди можуть переживати цю кризу у підлітковому віці або на етапах значних змін у дорослому житті, наприклад, під час переходу до нової професії або розлучення.

Криза відносин: з’являється, коли виникають конфлікти або проблеми в особистих відносинах, таких як шлюб, партнерство або дружба. Це може включати неврівноваженість, незадоволеність або розчарування відносно партнера або взаємних очікувань

Ознаки кризи – дуже різноманітні. Вони стосуються майже всіх сфер життєдіяльності людини – зміни на фізичному рівні, психологічному, соціальному, когнітивному тощо. Ось деякі загальні ознаки, які можуть вказувати на наявність життєвої кризи:

  • Фізичні ознаки: це можуть бути проблеми зі сном, зміни в апетиті (зменшення або збільшення), втома, зміни ваги, загальна слабкість або фізичні симптоми, такі як біль у животі або головний.
  • Психологічні ознаки: це можуть бути почуття тривоги, страху, пригніченості, розчарування, втрати інтересу до раніше приємних речей, почуття провини, незадоволеності, безнадійності або невизначеності.
  • Соціальні ознаки: це можуть бути зміни відносин з близькими людьми, відчуття соціальної ізольованості, відмова від участі в соціальних заходах або зміни в поведінці та способі спілкування з іншими.
  • Когнітивні ознаки: це можуть бути проблеми з концентрацією, зниження ефективності роботи або навчання, почуття плутанини, нездатність прийняти рішення, почуття невпевненості або самокритика.

Важливо зазначити, що ознаки кризи можуть варіюватися залежно від особистості людини, конкретної ситуації й типу кризи, з якою вона стикається.

Криза ідентичності - це складний період, коли ми шукаємо себе знову в суспільстві. Частіше вона наздоганяє десь у 12-15 або в 30-40 років, когось раніше, а когось пізніше. І триває теж по-різному, у когось - непомітно проходить, а в когось - роками. Як криза проявляється? По-різному в кожного. Це можуть бути прояви втоми, відчуття вижатого лимона, безсоння, якщо ще й збігається з менопаузою у жінок, додаються приливи - то спека, то холод, пітливість тощо. На емоційному рівні – нерозуміння «Хто я?» й «Про що я?», розчарування, втрата цінностей, невпевненість, апатія, втрата інтересу до життя, пригніченість та страх за майбутнє. Якщо говорити про оточення, то воно теж трансформується. Старі друзі, які складали близьке коло спілкування, роз’їхалися, розійшлися іншими доріжками, когось вже не стало. Діти подорослішали й будують власне життя, на роботі … такоє. Від цього ви ніби зменшуєтеся та знецінюєте себе, свою важливість та корисність для суспільства.

Отже, що допоможе впоратися з кризою? По-перше, не треба панікувати. По-друге, спробуйте розібратися, від чого вас кошмарить й підкидує? А потім шукайте свою унікальність, опору в собі – це про пошук своїх інтересів, цілей та мрій, навіть забутих дитячих. Наприклад, ви мріяли сісти за кермо мотоцикла та рвонути як справжнісінький байкер у білий світ – вільні, безстрашні, невтомні. Романтика! А тут – «нереспектабельно!» - відрізали вам (дружина, чоловік, батьки, друзі). «Треба купувати автівку – вона буде практичною!» - прийняли за вас рішення. От так ви й зупинилися на шляху до власної самореалізації. Мрія залишилася мрією! І таких нездійснених мрій накопичилося багатенько за довгий час. Сумно. Але криза дає можливість це зрозуміти, обміркувати, оцінити та перейти до закриття «гештальтів».

Як сказала одна моя знайома, яка в один момент вирішила змінити успішну кар’єру менеджера престижного креативного агентства та поїхати в Мексику як тревел блогер: «Фішка не в тому, щоб уникати кризу. Фішка в тому, щоб вміти з неї виходити. Тоді будь-яка криза стає трампліном».

В історії існує багато прикладів, коли кризи стимулювали особистостей до нового зросту. Наприклад, співзасновник компанії Apple Стів Джобс переживав кризу ідентичності після відходу з Apple у 1985 році. Він заснував компанію NeXT, яка пізніше була придбана Apple, і повернувся в Apple в 1997 році. Це дозволило йому знову зайняти ключову роль в компанії та розпочати інноваційний шлях з випуску iPod, iPhone та iPad. Знаменита актриса Меріл Стріп пережила кризу ідентичності в молодому віці, коли почувалася некомфортно у своїй шкірі. Вона вирішила прийняти виклик та знайти своє справжнє покликання в акторській грі. Стріп виросла в одну з найбільш відомих та поважних акторок свого покоління, здобула безліч нагород і стала символом успіху. Модель і соціальний активіст Елліот Пейдж розкрив свою кризу ідентичності публічно, коли він був відомий під ім'ям Еллен Пейдж. Він зробив відкриття про свою трансгендерну ідентичність у 2014 році та перейшов на ім'я Елліот. Після цього він продовжує активно зніматися в кіно та на телебаченні, а його сміливість стала прикладом для багатьох. Відома американська телеведуча та підприємниця Опра Вінфрі у своєму житті стикалася зі складнощами та кризою ідентичності. Вона змогла перетворити свої труднощі на потужний підхід до життя та розвитку.

Це лише кілька прикладів серед відомих людей, які змогли подолати кризу ідентичності та знайти своє місце в житті. Ніколи не пізно опанувати новою професією, йдіть за інтересом і власними бажаннями. Зараз є багато можливостей це зробити онлайн, через застосунок «Дія. Освіта», де сотні нових освітніх серіалів: від ландшафтного дизайну до баристи, від графічного дизайнера до пекаря.

Часто внутрішні обмеження, упередження та страхи більше зупиняють нас, ніж зовнішні перепони! Є дуже банальний, але ефективний спосіб продіагностувати своє теперішнє й спланувати майбутнє, «провентилювати» підхід кризи. Скористайтеся таким інструментом як «Колесо життєвого балансу», який містить основні сфери життєдіяльності людини: здоров’я, фінанси, саморозвиток, друзі, духовний розвиток, кар’єру та бізнес, відпочинок, хобі, особисті стосунки/ родина. Колесо балансу дозволяє швидко оцінити життєву ситуацію та для якої сфери зараз актуальні зміни. Заповніть його, в ідеалі у вас повинен бути баланс в усіх секторах. Ще краще, коли не просто стабільно все погано, а є зростання за усіма показниками. Тож наповнюйте колесо життя й працюйте над собою і ніяка криза не буде страшною!