Примусова паспортизація на окупованій Луганщині. Наслідки від отримання документа рф

Примусова паспортизація на окупованій  Луганщині. Брати чи не брати?

Тема видачі російських паспортів на окупованих територіях нещодавно набула нового розголосу. 27 квітня президент росії Володимир Путін підписав указ, який передбачає депортацію їхніх мешканців у випадку, якщо вони не отримають громадянство рф до 1 липня 2024 року. Раніше, коли була захоплена лише частина України – Крим та деякі території Донбасу - на їхніх жителів, які брали російські паспорти, «навішувалися» негативні ярлики, бо ситуація була мало кому зрозумілою. Однак коли окупованої території побільшало – проблема загострилася і виникла потреба у поясненнях.

Так, наприклад, віцепрем’єрка, міністерка із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала не брати паспортів ворожої країни, не співпрацювати з окупантами, потерпіти та чекати на ЗСУ. Зі свого боку омбудсмен Дмитро Лубінець порадив не відмовлятися від російських документів, щоб врятувати своє життя. Водночас радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна не переслідуватиме громадян, які «пасивно, під жорстким примусом» вимушені були отримати паспорти рф.

Країна-агресорка почала паспортизацію на окупованих територіях давно. Проте розбіжності у поясненнях високопосадовців, а також законопроєкт про кримінальну відповідальність за отримання російського паспорта, який Уряд схвалив 16 вересня, додатково створили багато невизначеності.

До того ж наразі на окупованій території існування без російського паспорта стало майже неможливим. І «перетерпіти», як радить Верещук, стає дедалі складніше. Люди не можуть отримати медичну допомогу, влаштуватися на роботу, виїхати за межі свого регіону.

Що робити громадянам на окупованій території, намагалася розібратися редакція «Сєвєродонецьк онлайн».

Чи є відповідальність за отримання паспорта? Брати чи не брати?

Адвокатка, юристка приймальні в Одесі Української Гельсінської спілки з прав людини Юлія Лісова наголошує, що на теперішній момент кримінальної або адміністративної відповідальності за отримання російського паспорта немає. І якщо це питання виживання – радить брати цей документ.

«Моя порада як адвокатки - я не бачу перепон для того, щоб отримувати такий паспорт. Людям треба виживати, у них немає умов виїхати. Це може бути об’єктивно. Треба діяти відповідно до обставин. Зараз відповідальності за таке немає», - коментує вона.

Очільник Луганської ОВА Артем Лисогор каже, що росія вміло маніпулює темою кримінальної відповідальності.

«Тиснуть на громадян, залучають пропаганду, залякують. Через ті зв’язки, які ми маємо, роз’яснюємо людям ситуацію. Бо окупанти наголошують на тому, що Україна визнала їх колаборантами. І що їм тим більше треба брати паспорти, щоб потім мати змогу втекти. Залякують. Це черговий російський фейк. Колаборантами, згідно з нашим законодавством, вважаються особи, які свідомо працюють з окупаційною цивільною чи військовою владою, на шкоду власній державі. Згідно з загальнонаціональним нашим правом та міжнародним, діяльність колаборантів визнається як зрада громадянами інтересів держави. Тому, якщо громадян змушують, як наших дітей на окупованій території (не видаючи їм ці папірці про освіту), тут ніякої відповідальності наші правоохоронні органи не вбачатимуть. Якщо мова про примус – це іде утиск прав людини», - наголошує він.

Керівник Сєвєродонецької МВА Олександр Стрюк теж радить отримувати паспорт, якщо інакшого виходу немає.

«У кожного свої підстави отримувати чи не отримувати ці паспорти. Я б сказав так – наші люди, які дійсно очікують приходу України, повернення законів своєї країни, мають в першу чергу думати про свою безпеку і зберігати своє життя та здоров’я. А там вже яким чином їх змусили взяти той паспорт - об’єктивно, я думаю, це буде розглянуте пізніше. Але яка може бути відповідальність у людини, яку змусили щось зробити проти її волі?» - вважає він.

Проте колаборантів, звісно, чекає інша доля.

паспорти

Фото УНІАН, Олексій Сувіров

«Звісно, ми розуміємо, що отримують ці паспорти й мешканці, які зустрічали ворога з обіймами. Ми знаємо тих, хто співпрацює з окупаційною владою, у тому числі колишніх держслужбовців, які змушують наших громадян, маючи списки, оформлювати російські документи. Ось ці люди якраз і нестимуть відповідальність», - каже очільник Луганщини.

Проте, як визначити, змушували людину брати паспорт чи ні – поки незрозуміло.

«Неодноразово лунали до повномасштабного вторгнення заяви високопосадовців, Міністерства юстиції України про те, що вони визнають отримання таких паспортів людьми на окупованих територіях вимушеною мірою. Вони це розуміють і за це не має бути ніякої відповідальності. Тому зараз, на жаль, я теж реагувала на ті останні заяви. Зокрема, Верещук пропонувала ввести відповідальність за отримання таких паспортів. Зараз риторика дещо змінилися і вони вже кажуть, що не всі мають нести відповідальність, що, мовляв, вони дивитимуться, хто вимушено отримав, а хто ні. Ніби це якось можна визначити, розділити», - вважає Лісова.

За її словами, це не нове питання та не нова проблема.

«Все почалося ще, коли окупували Крим. На тій території росія почала роздавати паспорти. Я можу сказати, що на рівні законодавства це питання навіть вирішене. У законодавстві про тимчасово окуповані території - раніше це був тільки Крим, потім це розповсюдилося на інші окуповані території - говорять про те, що всі документи, які видала окупантська влада, вони не мають юридичних наслідків», - пояснює адвокатка.

Вона наголошує на двох аспектах.

Перший - ці документи не можна використовувати на інших територіях. Другий – це не несе юридичної відповідальності.

Пришвидшення паспортизації. Чи є можливість вижити при окупантах без паспорта рф?

«Люди не можуть отримати медичну допомогу, влаштувати дітей в садочки, школи, на роботу ходити без документів. Тому ніби зі зброєю над ними ніхто не стоїть, але створюються такі умови, що, звісно, ці дії стають вимушеними», - каже Лісова.

Зараз окупанти значно пришвидшили цей процес.

«Ми повністю розуміємо, що наразі ця недоросійська влада з кожним місяцем прискорює процес примусової паспортизації населення на наших територіях, які вони окупували. Це стосується всієї окупованої території України, зокрема, й Луганщини. На Запоріжжі, Донеччині така сама історія, але масового характеру вона набула у нас в області. На теперішній час вони обмежують прийоми лікаря, складання іспитів, отримання пенсій без паспорта. Причому не просто організуючи видачу російських цих папірців, а одночасно з відмовою українського громадянства й вилученням українських паспортів», – пояснює Лисогор.

паспорти

Ілюстративне фото

Без документів майже неможливо пересуватися окупованою територією.

«Наразі намагаються давати російські паспорти, прив’язуючи людей до соціальних виплат, отримання зарплат, адміністративних послуг. Банально – для того, щоб виїхати з міста і пересуватися по Луганській області, окупованій, треба отримати в місцевій окупаційній адміністрації перепустки, довідки. І це все видається тим людям, які мають місцевий документ громадянства. Але це все фейкові документи, бо вони за межами Луганської області не дійсні. Мабуть, тільки до Донецька з’їздити чи в росію. Навіть в росії ці документи мають певні позначки та не є рівноцінними з російськими», - наголошує Стрюк.

З останньої інформації - у Троїцькому наказали до грудня всіх паспортизувати, інакше заборонятимуть виїзд із громади.

Наразі кількість виданих паспортів не озвучує навіть «лнр».

«Проте днями підсанкційний банк «Промсвязьбанк» виклав інформацію про те, що жителі «лнр» відкрили 1,4 млн рахунків. Тобто понад мільйон платіжних карток для отримання зарплати. Але це взагалі нереальні цифри, навіть враховуючи мешканців, які там знаходяться. Включаючи навіть окуповані з 2014 року території. Але те, що ми знаємо, бо отримуємо інформацію від громадян – процес паспортизації триває. Створили вони й мобільні групи, до яких входять в тому числі й зрадники-поліцейські, і військовослужбовці невизнаних квазіреспублік», - розповідає очільник Луганщини.

Проте російські пропагандисти кажуть, що з паспортизацією все погано. І що люди не можуть отримати російські документи.

Зокрема, «журналістка» Мар’яна Наумова розповідала, що й жити на новоокупованих територіях складно через потрощену інфраструктуру, однак і виїхати не можна, бо документів окупанти не роблять, а без них не вибратися. Частина документів у людей згоріла при обстрілах. І вони так і живуть без них.

«Це просто зробити нереально. Це тлін…Паспорт зробити у Сєвєродонецьку неможливо. Люди живуть як бомжі…Ніякої роботи, допомоги», - каже так звана журналістка.

Вона просила самопроголошену владу окупантів звернути увагу на це.

Лисогор пов’язує це зі страхом окупантів.

 «Ситуація двояка. Ми знаємо, що вони настворювали купу мобільних груп, які видають паспорти, у тому числі це стосується пенсіонерів. Але вони бояться їхати на ту територію, яка знаходиться ближче до лінії фронту. Проте ці мобільні групи їздять. З москви їх намагаються підганяти. Ще один аспект – за паспортом «лднр» не можна виїхати на територію рф. На КПВВ вже вимагають саме російський паспорт», - каже він.

Як виїхати? Чи впустять без документів в Україну?

Стрюк розповідає, що шляхів виїзду з Сєвєродонецька майже не лишилося. А ті, що є – небезпечні.

«Досить небезпечні. Через росію або Балтику зможуть виїхати ті, хто зумів зберегти українські документи. Це досить складно. Майже неможливо», - каже він.

Проїхати на територію європейських країн можна і з простроченим українським паспортом, без потрібних вклеєних фото. В Україну можуть впустити навіть без паспорта. Бо для оновлення чи отримання документа потрібна присутність, тобто зробити це на окупованій території нереально. Проте росія без цих документів не випустить. Тому, як, наприклад, зазначає координаторка «Донбас SOS» Віолета Артемчук у коментарі “Радіо Свобода”, отримання російських документів інколи може бути єдиним способом перетнути українсько-російський кордон, щоб виїхати з окупації.

«Складність полягає у тому, що всі ці дії треба робити особисто. Поновити паспорт, оновити його – немає проблеми, треба бути присутнім. Єдине що змінилося на зараз – багато країн впускають навіть за простроченими документами. Тобто якщо є український паспорт, навіть прострочений – для деяких країн це може не стати проблемою, вони впустять. До України з такими документами 100% впустять. Україна навіть може впустити без документів, але буде додаткова перевірка. Громадянин України має бути готовим довести свою особу. Але Україна не має права не впустити своїх громадян, навіть якщо людина немає паспорта. В інших країнах людина може відновити паспорт в консульських установах», - розповідає Лісова.

Проте, як повідомили “Сєвєродонецьк. онлайн” правозахисники, вже за кордоном можуть бути проблеми з документами, бо системи інших країн по взаємодії з людьми не розраховані на національні документи українців. Тому варто вирішувати питання з простроченими паспортами не затягуючи вже на місцях, у відповідних установах.

Ще один важливий момент - виїзд дітей. Якщо вони виїжджають без закордонного паспорта та без батька, то тоді треба мати оригінал свідоцтва про народження. Загалом виїзд спростили й дозвіл батька під час воєнного стану не потрібен, але оригінали свідоцтва мають бути. Якщо його немає, можна спробувати відновити в електронному вигляді через “ДІЮ”.

До того ж слід враховувати, що виїхати без закордонного паспорта можуть лише жінки, особи з інвалідністю та діти, пенсіонери, які евакуюються із районів ведення бойових дій.

Чи скінчаться маніпуляції на темі паспортів?

Адвокатка Юлія Лісова вважає, що зараз тема набула певного розголосу, бо стала близька більшій кількості людей.

«Я думаю, сьогодні різниця в тому, що цю проблему стали розуміти більше людей, на жаль, для нашої країни. Раніше кримчан не розуміли, вважали зрадниками за те, що вони отримують російські паспорти, то зараз, коли ця проблема розповсюдилася далі, люди стали розуміти, що в Криму так само було. Одного разу росія перестала приймати українські документи й за межі неможливо було виїхати без російського паспорта. Це саме - з роботою, медициною, освітою», - каже вона.

паспорти

Ілюстративне фото

Вона сподівається, що далі «таких не дуже професійних заяв не піде наш уряд і Верховна Рада України». Що вони залишаться на тих позиціях, які були з початку окупації Криму.

«Я думаю, це не піде далі. Бо пік таких гострих заяв був минулого року. Зараз вже немає нічого такого гострого та нового. Навпаки був трохи, я вважаю, конфлікт, бо омбудсмен заявив, що немає у цьому проблеми, й тут же Верещук заявила про відповідальність. Потім вона навіть мала виправдовуватися. Але такі заяви, пошук зрадників можуть бути політично вигідними, тому що у суспільства є поклик до пошуку та покарання зрадників. Психологічно треба когось звинувачувати», - підкреслила адвокатка.

Яна Чумаченко