Викрили ще чотирьох організаторів псевдореферендуму на Луганщині

Викрили ще чотирьох організаторів псевдореферендуму на Луганщині

Ще чотирьох мешканців Луганщини підозрюють в організації та проведенні псевдореферендуму ‒ серед них «депутат народної ради лнр» та очільниця громадської організації «Союз жінок Донбасу».

Про це повідомляє пресслужба Луганської обласної прокуратури.

За процесуального керівництва Луганської обласної, Сватівської та Старобільської окружних прокуратур повідомили про підозру чотирьом особам у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, а також колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у 2018 році житель Луганська став «депутатом народної ради лнр ІІІ скликання. Він брав активну участь у медійних заходах, де висловлювався за процес інтеграції у рф і пропагував план заходів щодо переоформлення документів із земельних питань та соціальних виплат. Також був одним із організаторів автопробігу «Дорога додому» на підтримку  «плебісциту».

У вересні 2022 року «депутат» проголосував за псевдозакон про незаконний референдум щодо відокремлення територій Луганщини від України. Після цього «народна рада» звернулася до голови «лнр» для його підписання.

Крім того, викрили ще одну мешканку Луганська, яка влітку 2022 року стала «членом громадської палати лнр». Вказаний незаконний «орган» забезпечує взаємодію громадян із так званою «державною владою та місцевим самоуправлінням». У подальшому підозрювана взяла безпосередню участь в організації та проведенні фейкового «волевиявлення».

Вона також є «керівником» громадської організації «Союз жінок Донбасу», «Республіканського центру інновацій соціальної сфери» та «Ресурсного центру з розвитку некомерційного сектору в лнр». Фігурантка провела понад 100 зустрічей з жінками в підтримку проведення псевдореферендуму.

Ще двоє підозрюваних, жительки Луганщини, у вересні 2022 року взяли участь у роботі «виборчих комісій». Одна з них очолила «ТВК» у селі Куземівка Сватівського району, інша ‒ «ДВК» «Антрацитівського району».

Вони проводили агітаційні заходи, створювали реєстри виборців, збирали  «бюлетені», підраховували їх та оформляли протоколи.

Наразі вирішується питання щодо оголошення усіх осіб у розшук.

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ України в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, 10 років ув'язнення загрожує керівнику «управління забезпечення життєдіяльності» при окупантах на Луганщині.