Керівникам лікарень на окупованій Луганщині загрожує 10 років тюрми за співпрацю з ворогом

Керівникам лікарень на окупованій Луганщині загрожує 10 років тюрми за співпрацю з ворогом

Прокурори Щастинської окружної прокуратури Луганської області направили до суду обвинувальні акти стосовно «головних лікарів» окупаційних «державних установ» Луганщини за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Про це повідомляє пресслужба Луганської обласної прокуратури.

Слідство встановило, що навесні 2022 року двоє мешканців Луганщини добровільно пішли на співпрацю з ворогом.

Житель Старобільщини, колишній заступник головного лікаря Новопсковської лікарні, очолив «Державну установу «Новоайдарське територіальне медичне об’єднання» лнр».
Ще один обвинувачений ‒ головний лікар «Щастинської міської лікарні». Він продовжив свою «діяльність» і почав керувати вказаним закладом вже на території самопроголошеної «лнр».

«Державні установи» псевдореспубліки підпорядковуються фейковому «міністерству охорони здоров’я лнр».

Фігуранти забезпечують державну політику та нормативно-правове регулювання в сфері охорони здоров’я на тимчасово окупованій території регіону. Крім того, колаборанти періодично дають інтерв’ю пропагандистським каналам, де розповідають про результати своєї роботи.

Наразі матеріали обвинувачень направили до судів для розгляду по суті.

За протиправні дії особам загрожує позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права до 15 років обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та з можливою конфіскацією майна.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, судитимуть також трьох жителів Луганщини, які очолюють управління освіти та школи при окупаційній владі держави-агресора.