Поранена в око лисичанка стала обличчям проєкту “Незламна краса”

Поранена в око лисичанка стала обличчям проєкту “Незламна краса”

Вчителька з Лисичанська Олена Свєтлова, яка була важко поранена під час боїв за місто у червні 2022 року, стала обличчям проєкту “Незламна краса” Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ.

Про це повідомляє UNBROKEN Ukraine.

“Олені Свєтловій - 59 років. Вона вчителька хімії, біології та основ здоров’я. Все життя навчала дітей у рідному Лисичанську. 20 червня 2022 року Олена йшла в парк нарвати липи та потрапила під обстріл. Уламок російського снаряда влучив жінці просто в око. Першу допомогу їй надавали українські військові медики. Потому було Дніпро, і майже три тижні в комі. А згодом Олену відправили до Львова - в Центр НЕЗЛАМНІ”, - розповіли у Центрі.

Лікарі відділення щелепно-лицевої хірургії зробили Олені складну реконструктивну операцію. Розпочали з відновлення м’яких тканин.

“Аби закрити дірку, на її місце хірурги приживили клапоть із чола. І лише після цієї операції - вперше з моменту травми - жінка таки наважилася на себе глянути”, - згадують спеціалісти.

У Центрі ментального здоров’я Центру НЕЗЛАМНІ Олена також пройшла курс тілесно-орієнтованої психотерапії.

Нині вона живе у Львові - у модульному містечку для переселенців. Звідси дистанційно проводить уроки своїм лисичанським учням.

“Під час відеоуроків камера вчительки вимкнена. Вона не хоче, аби діти бачили її такою. Увімкнути камеру Олена збирається після другої реконструктивної операції”, - зауважують лікарі.

Вони також додають, що понад усе Олена мріє повернутися в рідне місто після деокупації та провести урок у своїй школі.

У ході другого етапу реконструкції обличчя жінки хірурги мають відновити кістковий дефект. Мова про кістки спинки носа та підочної ділянки. Буде це штучний протез чи хрящ з власного ребра Олени - хірурги ще дискутують та радяться із закордонними колегами. Хочуть обрати найліпший варіант.

“Після пані Олени в нас уже поступали й складніші пацієнти з більшими дефектами. Через війну ми змушені швидко розвиватися в плані реконструктивної хірургії. Ми серйозно розвиваємо цей напрямок”, - каже завідувач відділення щелепно-лицьової хірургії Центру НЕЗЛАМНІ Олег Ковтуняк.

Для того, аби допомогти українцям, які постраждали від війни та потребують реконструктивної хірургії, Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ створив форму реєстрації пацієнтів. Якщо вам чи вашим знайомим потрібна реконструктивна операція обличчя – форму можна заповнити за посиланням.

Нагадаємо, оборонець Сєвєродонецька повернувся на службу після ампутації ноги.