Російський рубль продовжує падіння: курс до долара і євро перевищив 100-110 рублів

Російський рубль продовжує падіння: курс до долара і євро перевищив 100-110 рублів

Курс євро на Московській біржі вранці, 14 серпня, перевищив 110 рублів – уперше з 23 березня 2022 року. Курс долара США перевищив 100 рублів – також уперше з березня 2022 року.

Про це повідомляє DW.

Економічне видання Bloomberg пише, що падіння рубля, яке розпочалося в п'ятницю, триває навіть після того, як Центробанк росії спробував зупинити падіння, припинивши купівлю іноземної валюти на внутрішньому ринку до кінця 2023 року.

"Цього року російська валюта ослабла на 26%, це третій найгірший показник на ринках, що розвиваються", - пише видання.

Зазначається, що Москва має дефіцит бюджету вісім місяців поспіль, намагаючись утримати економіку, яка постраждала від скорочення доходів від експорту та її ізоляції від міжнародних фінансових ринків. Глава Банку росії Ельвіра Набіулліна неодноразово називала головною причиною слабкості рубля погіршення торгівлі. 

"Ослаблення рубля є результатом закручування міжнародних гайок навколо російської економіки, а також вартістю підтримки економіки", — сказав головний стратег ринків, що розвиваються, SEB AB у Стокгольмі Ерік Мейєрссон. "Ніхто не хоче тримати рублі, а обмежена пропозиція валюти від експортерів тисне на валюту. Тим часом рахунок поточних операцій слабшає на тлі стрімкого зростання імпорту та зниження доходів від експорту, що ще більше посилює тиск".

Згідно з останніми даними центрального банку рф, доходи російських експортерів нафти і газу в липні скоротилися до 6,9 млрд доларів з 16,8 млрд доларів за аналогічний період минулого року.

Послаблення обмежень на переміщення грошей за кордон також призвело до прискореного відтоку капіталу, оскільки росіяни намагаються перевести кошти на іноземні рахунки.

Нагадаємо, російський диктатор володимир путін готується до зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, вони зустрінуться або наприкінці серпня, або на початку вересня.