Україна стикнеться з вадами 30 бельгійських танків Leopard 1: Forbes назвав проблему

Україна стикнеться з вадами 30 бельгійських танків Leopard 1: Forbes назвав проблему

В Україну надійдуть танки Leopard 1, які раніше належали бельгійській компанії OIP Land Systems, 50 машин викупив німецький концерн Rheinmetall. Він оголосив, що відремонтує 30 з 50 танків. Але навіть в них є проблема, це засоби керування вогнем.

Про це пише Forbes.

Видання пояснює, що 40-тонні чотиримісні Leopard 1A5BE є унікальними.

"Коли в середині 1990-х років Бельгія модернізувала 132 з 334 своїх ретро-версій Leopard 1960-х років до нового стандарту A5BE, вона передала танкам систему управління вогнем SABCA місцевої розробки. Leopard 1A5 інших країн зазвичай мають німецькі засоби керування вогнем EMES-18", - йдеться у статті і зазначається, що саме з бельгійською системою SABCA виникнуть проблеми в ЗСУ. Вона надто рідкісна.

"Проблема для України полягає в тому, що вона отримує принаймні 135 колишніх данських і колишніх німецьких Leopard 1A5 із засобами керування вогнем EMES-18. EMES-18 і аналогічні EMES-15 також оснащені приблизно 85 українськими танками Leopard 2. Тобто в Україні та світі використовується багато систем EMES. Для порівняння, систем SABCA дуже мало", - наголошується у матеріалі.

Обидві системи EMES-18 і SABCA містять тепловізійні приціли, лазерний далекомір і балістичний комп'ютер. Leopard 1 із засобами керування вогнем EMES-18 або SABCA можуть стріляти зі своїх 105-міліметрових нарізних головних гармат під час руху на відстань двох миль або близько того.

"Управління вогнем SABCA може виявитися складним для підтримки. Вже є ознаки незвичайних систем SABCA на тих 50 Leopard 1A5BE, які Rheinmetall отримав від OIP Land Systems, у поганому стані. Недаремно Німеччина розраховує передати Україні лише 30 із 50 колишніх бельгійських танків. Техніки планують розібрати 20 резервуарів, щоб вивільнити запчастини для ремонту інших 30", - наголошує Forbes.

Крім того, видання нагадує, що вогнева міць – не найбільша проблема Leopard 1A5.

"Набагато більшою проблемою є їх тонка сталева броня, максимальна товщина якої становить лише 70 міліметрів. Це занадто тонко, щоб запропонувати значний захист від чогось більш потужного, ніж російський великокаліберний кулемет", - зазначається у матеріалі.

Нагадаємо, 8 серпня стало відомо, що до України з Бельгії відправили перші відновлені танки Leopard 1, які придбала невідома країна. Згодом з'ясувалося, що 50 танків викупив німецький концерн Rheinmetall.

Також нагадаємо, що союзники пообіцяли протягом року передати ЗСУ сотні танків., як сучасних, так і модернізованих радянських. На цей час вже передані перші танки Leopard 2A6 та Challenger 2.