Швеція оголосила вміст нового пакету допомоги Україні на $314 млн

Швеція оголосила вміст нового пакету допомоги Україні на $314 млн

Уряд Швеції оголосив про 13-й пакет підтримки України, який включає боєприпаси та запасні частини для кількох матеріальних систем.

Про це йдеться у повідомленні уряду Швеції.

Зазначається, що загальна вартість цього тринадцятого пакету підтримки становить приблизно 3,4 мільярда шведських крон (майже $314 млн).

"Серед іншого, Україна запросила запчастини до бойових машин 90 і 122, які Швеція подарувала країні. Зараз уряд реагує на цю потребу та дарує запасні частини та екстрені матеріали", - йдеться у повідомленні.

Швеція також надає боєприпаси з компонентами боєприпасів, транспортні засоби та обладнання для розмінування. Крім того, уряд Швеції вирішив продати США мисливські роботи типу Rb 99 (AMRAAM) у 2023 році.

"Своєю чергою США передадуть Україні цих роботів-винищувачів і запропонують Швеції придбати більш сучасну версію AMRAAM", - зазначається у повідомленні.

"Ми повинні підготуватися до того факту, що це може бути затяжна війна, і ми також маємо довгострокову перспективу, щоб ми могли підтримувати ті системи озброєння, які ми надсилаємо в Україну", — сказав міністр оборони Швеції Пол Йонсон, якого цитує Reuters.

Швеція наголошує, що надала Україні допомогу з початку вторгнення рф в розмірі приблизно 20 мільярдів шведських крон: військова допомога 17 мільярдів крон (1,6 мільярда доларів), гуманітарна – на 5,2 мільярда крон (480 доларів).

Нагадаємо, уряд Швеції планує надати понад пів мільярда євро на відбудову України протягом 2023-2027 років. В мінекономіки України повідомляли, що кошти можуть бути спрямовані на відновлення інфраструктури, "зелений" та економічний розвиток, підприємництво, торгівлю, розмінування, розбудову демократії, захист прав людини та свободи слова.