“Іде боротьба не за території”. Лисогор розповів про підтримку культурного фронту Луганщини

“Іде боротьба не за території”. Лисогор розповів про підтримку культурного фронту Луганщини

У Дніпрі 15 серпня урочисто відкрили театральний фестиваль української драматургії «Дніпро. Театр. UA - 2023», під час якого дві свої вистави покаже Луганський обласний український музично-драматичний театр.

Про це повідомляє кореспондент “Сєвєродонецьк онлайн”.

Фестиваль пройде з 15 по 20 серпня на базі Дніпровського національного академічного українського музично-драматичного театру ім. Шевченка. Окрім, власне, господарів сцени, у ньому візьмуть участь театри з регіонів, якими “прокотилася” війна: Харківський, Донецький (м. Маріуполь), Луганський і два - із Запоріжжя.

Загалом глядачі зможуть побачити десять вистав, з яких дві підготували луганчани. 16 серпня о 18.30 - виставу «Іх там нєт» за мотивами пʼєси Алекс Вуд «Четверта стіна» (режисер Максим Булгаков). 17 серпня о 16:00 - «Хто Я?» за пʼєсою «Бридкий» Маріуса фон Маєнбурга в перекладі Наталки Сняданко (режисер-постановник - Станіслав Садаклієв).



Обидві є дуже символічними для луганського театру. «Хто Я?» стала останньою виставою, яку колектив театру відіграв у Сєвєродонецьку буквально перед повномасштабним вторгненням і окупацією міста: 18 лютого 2022 року.

“Іх там нєт” - вистава повністю адаптована під українське сьогодення.

“Там є і росіяни, і образи Путіна, Жиріновського, Міхалкова, Лєніна. Як мені здається, Алекс Вуд писала про людей в системі. Головний герой Жан хоче вирватися з цієї системи. Це те, що відбувається зараз із росією, і що вона робить з Україною”, - розповів про неї директор театру Олександр Гришков.

  

У день відкриття фестивалю підтримати луганчан прийшов начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор. Він розповів журналістам і гостям заходу про непросту долю театру, який через окупантів вже вдруге вимушений відновлювати роботу на новому місці: спочатку у Сєвєродонецьку, а тепер - у Сумах.

Фестиваль, який об’єднав колективи зі Сходу та Центру України, він назвав актом спротиву російській агресії на театральній сцені.

Я вважаю, що в кожному місці українці мають показувати свою ідентичність. Тому що зараз іде боротьба не за території. Точніше, не тільки за території. Нашу землю мужньо тримають хлопці з Сил оборони України. Однак, щойно ворог заходить на ті території, які він окуповує, він знищує повністю нашу мову, наші школи, наші бібліотеки, нашу культуру, - нагадав Лисогор. - Далеко ходити не треба: на Луганщині наш театр став одним із перших закладів, який був просто розстріляний із танків. Тож ми повинні вірити, що наша культура, наша самобутність, наша мова та наша віра - є те, що відрізняє українців від рашистів.

Очільник Луганщини подякував керівництву областей, які прийняли у себе луганські культурні заклади. Сумчанам - за прихисток для Луганського українського музично-драматичного театру, львів’янам - за теплий прийом Луганської обласної філармонії.

"Я думаю, що Український дух переможе. Тому що будівлі знищені, але люди залишились. Головне, що театр продовжує існування, у тому числі на міжнародній арені. Доводячи, хто є українці, а хто є росіяни. Показуючи вистави на кшталт “Іх там нєт”: про те, що чинять росіяни на нашій території",  - відповів Лисогор на питання про майбутнє театру.

 

Будівля театру - одна з тисяч, які росіяни пошкодили чи вщент зруйнували на Луганщині. Але керівник регіону вірить, що її спільними зусиллями обов'язково вдасться відновити. І знов наголошує на важливості того, що керівництву й трупі театру вдалося виїхати, зберегти та помножити своє творче надбання.

"Театр - це наш культурний фронт, який ми також підтримуємо. Тому що зараз дуже важливо зберегти той кадровий потенціал, який є у культурі, освіті, медицині. Щоб нам було із чим повертатися і показувати, яка ми є нація. Вже там - на звільненій території", - резюмував Лисогор.