США знайшли альтернативу Чорноморському коридору для експорту українського зерна, — WSJ

США знайшли альтернативу Чорноморському коридору для експорту українського зерна, — WSJ

США ведуть переговори з Туреччиною, Україною та її сусідами щодо збільшення використання альтернативних маршрутів для експорту українського зерна.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на високопоставлених представників Вашингтону. 

"США розглядають усі потенційні варіанти, зокрема військові рішення, для захисту суден, які прямують в українські порти на Дунаї та з них", - сказав представник Вашингтона, але подробиці повідомити відмовився.

Видання зазначає, що США схиляються до плану, який передбачає, щоб до жовтня Україна могла експортувати Дунаєм 4 млн тонн зерна на місяць. Маршрут цього експорту такий: зерно відправлятимуть Дунаєм через Чорне море до прилеглих румунських портів, а потім переправлятимуть в інші пункти призначення.

Американці погоджуються, що "цей маршрут повільніший і дорожчий, але він міг би стати альтернативою Чорноморському коридору". Зараз йде обговорення про те, як підвищити ефективність дунайського маршруту, зокрема дозволити прохід більшим суднам і звільнити місце для стоянки.

Крім того, США не відкидають й ініціативу ЄС зі створення дорожніх, автомобільних і морських маршрутів, відомих як "коридори солідарності", щоб забезпечити безперешкодний рух зерна та інших вантажів в Україну та з неї. 

Європейські чиновники допускають, що Україна зможе вивозити 5-5,5 млн тонн зерна на місяць. 

Нагадаємо, 17 липня рф вийшла з чорноморської "зернової угоди", її кораблі заблокували Чорне море і почали обстрілювати українські порти на Одещині і Миколаївщині, руйнуючи портову інфраструктуру з зерносховища.