Ватажка «лнр» Пасічника судитимуть за українськими законами

До суду направили обвинувальний акт щодо ватажка «лнр» Пасічника

Прокурори Луганської обласної прокуратури направили до суду обвинувальний акт стосовно «голови» «лнр». Йому інкримінують вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, а також публічні заклики до вчинення таких дій, за попередньою змовою групою осіб, та участь в організації й проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території.

Про це повідомляє пресслужба Луганської обласної прокуратури.

Слідство встановило, що у жовтні 2018 року проросійськи налаштований житель Луганська за попередньою змовою з представниками окупаційної адміністрації рф подав до «центральної виборчої комісії лнр» свою кандидатуру на посаду «голови лнр». За результатами «чергових виборів» він здобув перемогу.

20 вересня 2022 року обвинувачений підписав фейковий закон «Про референдум лнр з питання входження до складу російської федерації на правах суб’єкта рф».

На основі виданого «документа» організували підготовку «волевиявлення», яке провели на тимчасово окупованій території Луганської області 23-27 вересня 2022 року.
Також він систематично заявляв на камери пропагандистських місцевих і російських ЗМІ про необхідність приєднання квазідержавного утворення до країни-агресора.

Після оприлюднення «результатів» незаконного плебісциту фігурант звернувся до президента рф з пропозицією про прийняття «лнр» до складу російської федерації як нового суб’єкта.

30 вересня 2022 року під час зустрічі з головою держави-агресора у кремлі він підписав незаконний договір про «приєднання» території Луганської області до росії, чим порушив територіальну цілісність України, у кордонах, визначених Конституцією України.

Дотепер фігурант продовжує «керувати» псевдореспублікою, активно провадить антиукраїнську діяльність, видає та підписує юридично нікчемні «документи» та співпрацює з представниками рф.

Зазначимо, у прокуратурі не називають ім’я підозрюваного, проте всі викладені факти вказують на те, що мова йде про ватажка «лнр» Леоніда Пасічника. Він до 2013 року був співробітником СБУ, після окупації росією частини Луганщини у 2014 році очолював “мгб лнр”. Потім став ватажком псевдореспубліки, другим після Ігоря Плотницького.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що двох очільників окупаційних «органів влади» на Луганщині судитимуть за колабораціонізм.