Росіяни на заводі збирають 6 тис. "шахедів", щоб бити по містам України: розслідування WP

Росіяни на заводі збирають 6 тис. "шахедів", щоб бити по містам України: розслідування WP

Газета The Washington Post отримала документи про роботу заводу з виробництва "шахедів" в росії у Татарстані (район Алабуга), які свідчать, що рф має на меті до середини 2025 року зібрати 6 тис. безпілотників.

Про це йдеться у розслідуванні WP.

У ньому повідомляється: документи свідчать про те, що, попри затримки виробничого процесу, який сильно залежить від електронних компонентів іноземного виробництва, Москва досягла стабільного прогресу на шляху до своєї мети виробництва варіанту іранського "Шахед-136", який літає більше, ніж на 1000 миль.

"Документи показують, що інженери підприємства намагаються вдосконалити застарілі технології виробництва Ірану, використовуючи російський промисловий досвід для виробництва безпілотників у більшому масштабі, ніж досяг Тегеран, і з більшим контролем якості. Інженери також вивчають удосконалення самого дрона, включно з тим, щоб зробити його здатним до групових атак, у яких БПЛА автономно координують удар по цілі", - йдеться у статті.

Також WP дізнався, що відповідальним за безпеку програми виробництва "шахедів" є відставний співробітник ФСБ росії.

"У висококваліфікованих працівників вилучали паспорти, щоб вони не могли покинути країну. У листуванні та інших документах інженери використовували зашифровану мову: дрони були "човнами", їхня вибухівка — "бамперами", а Іран — країна, яка таємно надає технічну допомогу — була "Ірландією" або "Білоруссю", - зазначається у розслідуванні.

 

Девід Олбрайт, колишній інспектор ООН з озброєнь, який допомагав очолити дослідницьку групу, що вивчала документи, сказав: "Алабуга, схоже, шукає можливості розробки безпілотників, які перевершують можливості Ірану".

The Washington Post також отримала документи від особи, яка бере участь у роботі на заводі, але виступає проти вторгнення рф в Україну.

"Це було єдине, що я міг зробити, щоб хоча б зупинити і, можливо, створити якісь перешкоди для реалізації цього проекту", — заявив WP співрозмовник на умовах анонімності з міркувань безпеки. - "Це зайшло занадто далеко".

Документи, що датуються періодом зими 2022 року по весну 2023 року, включають креслення заводських цехів, технічні схеми, кадрові записи, меморандуми, надані іранським колегам, і презентації, надані представникам Міноборони росії щодо стану операції під кодовою назвою "Проектний катер".

"Росія має надійний спосіб створити протягом наступного року, або близько того, спроможність перейти від періодичних запусків десятків дронів-камікадзе проти українських цілей до більш регулярних нападів сотнями з них", — сказав Олбрайт.

Іранський безпілотник "Шахед-136" — росія називає цей безпілотник "Герань-2" — може нести 118-фунтовий вибуховий заряд до цілі, яка запрограмована перед запуском. Оскільки дрон оснащений шумним пропелерним двигуном, деякі українці охрестили його "літаючим мопедом".

За даними документів, які отримав WP, виробництво ударних дронів на заводі площею більш ніж 14 футбольних полів, відбуватиметься у три етапи.

  • Перший передбачав доставку Іраном безпілотників у розібраному вигляді, які збиралися на заводі.
  • Другий етап передбачав створення заводу для виробництва планерів — порожнистих корпусів безпілотників — які будуть поєднуватися з двигунами та електронікою, що постачаються з Ірану.
  • На завершальному та найамбітнішому етапі більше 4000 безпілотників буде виготовлено з невеликою допомогою Ірану та передано російським військовим до вересня 2025 року.

Аналіз, проведений для The Washington Post Інститутом науки та міжнародної безпеки, показав, що виробничий план об’єкта "здається здійсненним", але має "вразливості, які можуть порушити його здатність виконувати свій контракт… або принаймні затримати виконання".

Зокрема затримка може бути через недоотримання рф західних технологій подвійного призначення, компонентів електроніки, які росіяни використовують у виробництві "шахедів".

У відповідь на запитання The Post Білий дім заявив, що офіційні особи США працювали над тим, щоб запобігти отриманню Москвою технологій, які могли б бути використані у війні проти України, і наклали санкції проти тих, хто причетний до передачі іранського військового обладнання росії.