Швеція не передаватиме Україні свої винищувачі Gripen

Швеція не передаватиме Україні свої винищувачі Gripen

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що Швеції потрібні літаки JAS 39 Gripen для власної оборони, зазначивши, що заявка країни на вступ до НАТО ще не завершена.

Про це Крістерссон сказав телеканалу TV4, який цитує The Guardian.

"Ми нічого не виключаємо в майбутньому. Ми зробимо все можливе, щоб підтримати їх (українців, - ред.) також авіацією. Але наразі нових зобов’язань щодо надання Україні шведських літаків немає", - сказав він.

Нагадаємо, свою поїздку президент Володимир Зеленський розпочав у суботу зі Швеції, де попросив у Крістерссона шведські винищувачі Gripen. Швеція заявила, що дозволить українським пілотам випробувати літаки, але не взяла на себе жодних зобов’язань щодо їх передачі.

Що відомо про винищувачі JAS 39 Gripen

Це шведський багатоцільовий винищувач четвертого покоління, який розробила та виробляє з 1979 року компанія Saab. Винищувач експортували до Чехії, Угорщини, Південно-Африканської Республіки і Таїланду, також рішення придбати JAS 39 ухвалила Бразилія.

JAS 39 Gripen розробляли як універсальний багатоцільовий літак, він вважається винищувачем, але може використовуватись для різних цілей. Абревіатура JAS розшифровується як Jakt (винищувач) Attack (штурмовик) Spaning (розвідник).

JAS 39 має хороше балансування під час надзвукового польоту і високі злітно-посадкові характеристики. Інтеграція авіоніки дозволила значно підвищити ефективність Gripen під час виконання бойових завдань. Пілот може отримувати інформацію відразу з трьох джерел: бортові датчики, системи зв'язку і канали передачі даних.

Крім того, цей багатоцільовий літак окрім звичайних авіабомб і блоків з некерованими авіаційними ракетами, може нести високоточну зброю для враження наземних і надводних цілей. 

Натомість 20 серпня Нідерланди, де також побував Зеленський, заявили про надання ЗСУ 42 літаків F-16 після тренування пілотів та інженерів.

Того ж дня стало відомо, що Данія передасть Україні 19 винищувачів F-16, перші шість - вже до нового 2024 року.