Надсекретна підготовка до зустрічі Зеленського в Греції, Афінська декларація і F-16: подробиці візиту

Надсекретна підготовка до зустрічі Зеленського в Греції, Афінська декларація і F-16: подробиці візиту

Президент Володимир Зеленський прибув у Грецію вчора, 21 серпня, але його візит готувався у найсуворішому секреті. Підсумком візиту стала Афінська декларація 11 країн і інформація про те, що Греція навчатиме українських пілотів на F-16.

Як пише CNN Greece, уряд Греції напередодні не підтвердив жодної інформації про візит Зеленського до Афін.

"Присутність Зеленського в Греції виводить нашу країну в центр світового інтересу та підтверджує тверду позицію Афін щодо російського вторгнення та війни в Україні", - зазначає видання.

Під час спільних заяв двох лідерів грецький прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс посилався на багаторічні історичні зв’язки, які пов’язують греків із мученицькими Маріуполем та Одесою, при цьому наголошуючи, що "ми будемо підтримувати уряд і ваш героїчний народ, який протягом 18 років місяців відчували на собі наслідки незаконного вторгнення".

Міцотакіс повторив, що "ми ніколи не визнаємо незаконну анексію територій України, яку росія намагається нав’язати за допомогою зброї".

Зеленський під час спільної пресконференції з Міцотакісом заявив, що Греція візьме участь у тренуванні українських пілотів на сучасних багатоцільових винищувачах F-16.

Пізніше 11 лідерів балканських країн, які були присутні в Афінах під час візиту Зеленського і разом взяли участь у неформальній вечері, висловили непохитну підтримку "незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, заснованих на цінностях демократії та верховенства права перед лицем російської агресії".

Вони підписали Афінську декларацію, яка була оприлюднена пізно ввечері 21 серпня.

11 лідерів, які взяли участь у неформальній вечері, організованій прем’єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом, у присутності президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн і президента Європейської ради Шарля Мішеля, погодилися, серед іншого, що "не можуть бути безкарними військові злочини" та інші жорстокості, такі як напади на мирних жителів і руйнування інфраструктури, і що всі винні повинні бути притягнуті до відповідальності", а також що існує нагальна потреба прискорити шлях країн Західних Балкан до ЄС.

Афінська декларація, яка включає вісім позицій, прийнятих лідерами, також зазначає, що крім Західних Балкан, Україна та Республіка Молдова, які географічно примикають до країн-членів ЄС і  мають спільну європейську спадщину "важливо, щоб ці регіони були прийняті як повноправні члени європейської сім’ї".

Нагадаємо, 20 серпня Нідерланди, де також побував Зеленський, заявили про надання ЗСУ 42 літаків F-16 після тренування пілотів та інженерів.

Того ж дня стало відомо, що Данія передасть Україні 19 винищувачів F-16, перші шість - вже до нового 2024 року.